Wzrost wysyłki mięsa wołowego z Brazylii wynikał częściowo z niższych cen eksportowych mięsa. W omawianym czasie Brazylijczycy eksportowali wołowinę średnio w cenie 4,54 USD/kg , czyli o 9,5% taniej niż przed rokiem. Spory wpływ na taki stan rzeczy miał również wpływ deprecjacji reala brazylijskiego wobec dolara amerykańskiego.
W tym czasie o 10,5% do 152,2 tys. ton zwiększyły się dost awy tego mięsa do Rosji będącej głównym odbiorcą brazylijskiej wołowiny. Poza tym o 140% do około 103 tys. ton wzrósł ek sport do Hongkongu, o 46% do 60,8 tys. ton do W enezueli i o 25% do 35,7 tys. t on do Chile.
Natomiast dostawy tego gatunku mięsa do Bliskiego Wschodu, w tym do Egiptu w dalszym ciągu malały. W analizowanym przedziale czasowym, w obrębie roku odnotowano 6,4% spadek do poziomu 102,6 tys. ton. Główną przyczyną obniżenia wysyłek było utrzymywanie zakazu handlu przez Arabię Saudyjską, wprowadzonego w grudniu 2012 r. w związku z wykryciem w Brazylii nietypo wego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE) u bydła. Do spadku eksportu przyczyniły się również mniejsze wysyłki brazylijskiej wołowiny do Egiptu.
W I połowie 2013 r. Brazylijczycy wyeksportowali także 105, 3 tys. ton produktów wołowych, czyli o 15,8% więcej niż w an alogicznym okresie 2012 r. Blisko 67% tego eksportu tr afiło do Hongkongu. Dla porównania wysyłka przetworzonej wołowiny z Brazylii uległa obniżce o 5% do 49,5 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych towarów z Brazylii były kraje Unii Europejskiej - podaje FAMMU/FAPA.