Jedynie w maju i lipcu miały miejsce nieznaczne spadki wartości wywozu w porównaniu z rokiem poprzednim. W pozostałych miesiącach wartość eksportu znacznie przewyższała dotychczasowy rekordowy 2011 rok i była najwyższa w historii.
W analizowanym okresie zaobserwowaono także wyhamowanie dynamiki polskiego eksportu mleczarskiego. W 2012 roku producenci uzyskali łącznie ze sprzedaży poza granice naszego kraju 1,417 mln euro czyli niespełna 3,4% więcej niż w tym samym czasie roku poprzedniego. Obniżeniu uległ natomiast import (o 1%) i ukształtował się na poziomie 473,4 mln euro. W związku ze wzrostem eksportu przy spadku przywozu odnotowano wzrost dodatniego salda wymiany handlowej, który zwiększył się z 892,6 mln euro do 943,4 mln euro.
Jak podaje FAMMU/FAPA znaczny wpływ na osłabienie dynamiki wartości polskiego eksportu mleczarskiego miało pogorszenie koniunktury na unijnym rynku mleczarskim w pierwszej połowie 2012 roku. Spadkowi uległy ceny masła oraz mleka w proszku m.in. w wyniku nadprodukcji, obfitych zapasów, osłabienia popytu eksportowego oraz niepewnej sytuacji ekonomicznej. Z kolei w drugiej połowie ubiegłego roku ceny zwyżkowały na głównych rynkach wywozu nabiału z Polski. Susza w Stanach Zjednoczonych oraz wzrost cen pasz spowodował w konsekwencji wzrost kosztów produkcji artykułów mleczarskich.
Należy także zwrócić uwagę, że średnie ceny produktów mleczarskich w Polsce w 2012 roku były niższe niż przed rokiem, co potwierdza zaobserwowana niższa dynamika wzrostu wartości wywozu (+3,4%) w porównaniu do jego wolumenu (+8,8%).
Wśród najchętniej kupowanych przez zagranicznych konsumentów produktów z Polski były:
-
sery i twarogi – wzrost wzrost wolumenu eksportu o 16,6% do 177,1 tys. ton; wzrost wartości wywozu o ponad 13,3% do 550,4 mln euro,
-
odtłuszczone mleko w proszku – wzrost tonażu o 3,1% do111,6 tys. ton; spadek wartości o 6% do 235,6 mln euro,
-
płynne mleko i śmietana – wzrost wolumenu do 288,3 tys. ton; spadek wartości o 2% do 186,2 mln euro,
-
jogurty, kefiry – spadek wolumenu o 10,4% do 109,8 tys. ton; spadek wartości o około 7% do 115,8 mln euro,
-
serwatka – wzrost wolumenu o 28% do 173,8 mln euro, wzrost wartości o 15,5% do 195,5 tys. ton,
-
masło – spadek wolumenu o 8,7% do 31,2 tys. ton, spadek wartości o 32%,
-
lody – wzrost wolumenu o 27% do 35 tys. ton; wzrost wartości o 27% do 63 mln euro.