Pomimo, iż Niemcy są jednym z największych rynków zbytu na mięso organiczne pochodzące z Danii, to duńscy eksperci uważają, że nadal istnieje możliwość zwiększenia wywozu.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, głównym kierunkiem zbytu dla Duńczyków jest północna część Niemiec, w tym największe miasto tego regionu, tj. Hamburg. Leży ono stosunkowo blisko południa Danii, gdzie zlokalizowana jest większość farm produkujących żywność organiczną.
Zdaniem ekspertów, Dania powinna zwiększyć sprzedaż mięsa organicznego do Niemiec, wykorzystując rosnący popyt na tego rodzaju towary na rynku niemieckim. Jak się okazuje w ostatnich czterech latach zapotrzebowanie na mięso z produkcji organicznej rosło w Niemczech około 8-14% rocznie.
Oprócz Danii, największymi dostawcami organicznego mięsa wieprzowego oraz wołowego na ten rynek są Holandia oraz Francja.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 10.10.16 foto:
sxc.hu