Rozporządzenie to znosi zakaz przywozu świeżej wołowiny do Wspólnoty z obszaru Argentyny wzdłuż granicy z Boliwią i Paragwajem, uznanego przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) za strefę wolną od pryszczycy ze szczepieniami.
Trzeba podkreślić, że świeża wołowina z Argentyny trafia już na rynek Wspólnoty, więc aktualna zmiana nie powinna przynieść zasadniczego wzrostu eksportu. Warte jest jednak podkreślenie wysiłku strony argentyńskiej, jakie dokonała w postępie zwalczania pryszczycy na swoim terytorium w ostatnich latach.
Poza tym Brazylia otrzymała prawo dostaw do Unii świeżego/mrożonego mięsa wołowego z obszaru leżącego wzdłuż granicy z Paragwajem, który uznany jest przez OIE za strefę wolną od pryszczycy ze szczepieniami. Tym samym Brazylia będzie mogła wywozić do Wspólnoty wołowinę z całego stanu Mato Grosso do Sul, który jest piątym głównym stanem produkującym mięso wołowe w Brazylii. Unia otworzyła już swój rynek na dostawy tego gatunku mięsa z pozostałej części stanu Mato Grosso do Sul, a także stanów Mato Grosso, Minas Gerais, Espirito Santo, Goias, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Parana oraz Sao Paulo.
W dniu 4 czerwca br. ukazała się decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2016/887 zmieniająca załącznik II do decyzji 2007/777/WE w zakresie wykazu państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest import do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit.
Zgodnie z powyższą decyzją Unia zezwoliła na wysyłkę towarów z wołowiny z tych wszystkim obszarów Argentyny i Brazylii, z których dopuszczony jest wwóz świeżego mięsa wołowego. Warto zaznaczyć, że w tym samym czasie podwoiła się liczba brazylijskich stanów, które nabyły prawo eksportu do Unii konserwowanej wołowiny.
Aktualnie 23 stany w tym kraju mogą dostarczać wołowinę do 77 brazylijskich zakładów, posiadających zgodę na wysyłkę konserwowanego mięsa do Unii. Przed tą zmianą tylko dziewięć brazylijskich stanów miało taką możliwość.