Przewiduje się, że dwie trzecie unijnego pogłowia bydła przeznaczana jest do użytkowania mlecznego.
Zniesienie kwot mlecznych w wielu państwach członkowskich przyczyniło się do obniżenia liczby cieląt przeznaczanych na opas, na rzecz zwiększenia stad mlecznych. Jednak powoli ta sytuacja zaczyna się zmieniać i do 2030 r. pogłowie krów mlecznych w UE zmaleje z 23,3 mln szt. w 2016 r. do 21,8 mln szt., a więc o 1,5 mln sztuk. Jednocześnie pogłowie krów mamek zmniejszy się o 0,8 mln szt. do 11,5 mln szt.
Eksperci KE oczekują, że do 2030 r. w porównaniu do średniej z lat 2014-2016 produkcja wołowiny wzrośnie w Holandii o 11%, Austrii o 10%, Irlandii o 6,5% i Belgii o 6,4%, natomiast zmniejszy się w Niemczech o 17%, Francji o 12%, Rumunii o 11%, a także w Polsce o 8,2%.
Do zniżki unijnej produkcji wołowiny przyczyni się również prognozowany, 5-procentowy, spadek spożycia, które w 2030 r. wyniesie 7487 tys. t. Warto dodać, że nadal utrzyma się wyraźna różnica w konsumpcji mięsa wołowego pomiędzy krajami tzw. starej i nowej Unii. W 2016 r. spożycie mięsa wołowego w UE wyniosło 10,9 kg/mieszkańca, w tym dla UE-15 było to 12,7 kg/mieszkańca, a w UE-13 ukształtowała się na poziomie 3,9 kg/mieszkańca. Natomiast w 2030 r. konsumpcja per capita wyniesie odpowiednio 11,7 i 3,6 kg/mieszkańca.