| Autor: redakcja6

Handel wołowiną w Unii Europejskiej (I-XI 2013)

Z danych zebranych przez Komisję Europejską wynika, że w okresie od stycznia do końca listopada 2013 roku państwa członkowskie Unii Europejskiej zaimportowały blisko 310 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. Oznacza to wzrost w relacji rocznej o 8,6% - poinformowała FAMMU/FAPA.

Handel wołowiną w Unii Europejskiej (I-XI 2013)
Najwięcej mięsa wołowego sprowadzono na teren krajów Wspólnoty z Brazylii, skąd zakupiono 134,3 tys. ton, czyli o 14,6% więcej r/r, a także z Urugwaju (48,2 tys. ton, spadek o 1,3%) i Argentyny (44,9 tys. ton, spadek o 6,3%). Udział tych trzech krajów w imporcie wołowiny do Unii uplasował się na poziomie 73,4%. Ponadto, w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2013 zaimportowano 25,5 tys. ton wołowiny z Australii (+32,2% r/r) oraz 20,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych (+5,5%). Spadek zakupów zaobserwowano w tym czasie z Nowej Zelandii – o 10,8% do 13,2 tys. ton. Natomiast dostawy z Namibii, Botswany oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie 10,4 tys. ton, 6 tys. ton i 3,8 tys. ton odpowiednio.
 
W analizowanym okresie państwa członkowskie wyeksportowały do krajów trzecich łącznie 413,1 tys. ton mięsa, produktów wołowych oraz żywca w ekwiwalencie mięsa. Według ekspertów, oznacza to spadek o 11,9% w stosunku do pierwszych jedenastu miesięcy 2012 roku. Dostawy do głównego do niedawna odbiorcy unijnej wołowiny – Turcji, zmniejszyły się aż o 95,1% do zaledwie 4,8 tys. ton. Handel z Rosją spadł o 26,9% i wyniósł 65,9 tys. ton. Natomiast większą sprzedaż odnotowano do Szwajcarii (25,1 tys. ton, wzrost o 36,6%) i Algierii (20,3 tys. ton, wzrost o 42,9%).
 
Pomimo wysokiego spadku w sprzedaży do znaczących rynków zbytu mięsa, przetworów oraz żywca wołowego ze Wspólnoty, Unia Europejska pozostała nadal eksporterem netto w łącznym handlu tym gatunkiem mięsa, jego produktami oraz żywcem.


Tagi:
źródło: