W sezonie 2012/2013 Australijczycy wyprodukowali 2,2 mln ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. o 6% więcej niż w sezonie 2011/2012, i o 1% więcej niż w sezonie 2006/2007, kiedy to odnotowano poprzedni rekordowy poziom produkcji - podaje FAMMU/FAPA.
Do wzrostu produkcji przyczyniła się susza, która wpłynęła na zwiększoną liczbę ubijanego dorosłego bydła (wzrost o 9% do 7,8 mln sztuk).
Liczba ubojów bydła płci żeńskiej wzrosła o 15% do 3,5 mln sztuk, natomiast uboje bydła płci męskiej zwiększyły się o 4% do 4,3 mln sztuk.
Średnia waga ubijanego bydła obniżyła się o 2% do 283 kg/sztukę, co tym samym jest wynikiem wzrostu liczby ubijanego bydła płci żeńskiej.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia z dn. 8.08.13 foto:
Alltech