Ilości wysłanych za granicę płynnego mleka i śmietany zwiększyły się o 32,9% w porównaniu do 2014 roku (512,3 tys. ton), a o 4% zmniejszyły się wpływy z tego tytułu (do 257,1 mln EUR). Wartość jogurtów, kefirów itp. wyrobów spadła o ok. 16% do 111 mln EUR (wolumen zmniejszył się o 8,2% do 91,8 tys. ton). Spadek ok. 10% odnotowały także ilości i wartości sprzedaży serwatki . Inną sytuację zaobserwowano w eksporcie masła – jego tonaż zwiększył się o 14,4% do 40,8 tys. ton, a wartość (119,5 mln EUR) była o 2% niższa niż w 2014 roku. W większych niż przed rokiem ilościach wywożone zostały lody śmietankowe. Zwyżka wolumenu osiągnęła +13,8% (do 47,2 tys. ton). Wartość eksportu tych produktów w 2015 r. była o 11% wyższa niż w 2014 roku (86,5 mln EUR).
W 2015 roku ujemne tempo wzrostu wartości wywozu mleczarskiego (-15%) było znacznie niższe niż dynamika rolno-spożywcza (+7,7%), przez co po raz pierwszy od 2009 roku zmniejszyła się rola nabiału w łącznym eksporcie spożywczym (udział 6,9% wobec 8,7% w 2014 roku).
Import przetworów mleczarskich
Najważniejszym składnikiem importu artykułów mleczarskich pozostały sery, których sprowadzono o niespełna 14,8% więcej ilościowo, a ich wartość była o 6% większa niż przed rokiem (260,4 mln EUR). Mimo mało dynamicznej zwyżki, na skutek spadku wartości pozostałych sprowadzonych przetworów mlecznych, udział serów w imporcie mleczarskim wzrósł o 2,4 punkty procentowe do 34,9%. Na drugim miejscu zakwalifikowało się ze znacznym spadkiem wolumenu, o 12,7% i o 6% wyższej wartości niż przed rokiem (238,3 mln EUR) mleko w proszku. Podobnie jak w poprzednich latach pozostałe artykuły miały mniejsze znaczenie dla polskiego importu. Należy zwrócić uwagę na utrzymujący się wyraźny wzrost popytu na jogurty, desery itp. W ubiegłym roku do Polski przywieziono o 13,3% więcej tych produktów – 38,8 tys. ton wartości o zaledwie 3% niższej niż przed rokiem (51,6 mln EUR).