Wraz z końcem 2013 roku kończy się sezon agrotechniczny i wykopki buraków.
Zdaniem ekspertów Südzucker Polska miniony rok dla wielu rejonów charakteryzował się dość ekstremalną pogodą.
Po bardzo mokrym maju i czerwcu, lipcowo-sierpniowej suszy, przyszedł mokry wrzesień ale następne miesiące (październik, listopad) charakteryzowały się bardzo dobrymi warunkami do wegetacji, zbioru i transportu buraków.
Wielu plantatorów SZP (ponad 50%) potrafiło te warunki jesieni bardzo dobrze wykorzystać. Szczególnie miesiąc listopad i początek grudnia, zaowocował dużymi przyrostami masy i polaryzacji. Dla wielu plantacji mimo opóźnionych siewów okres wegetacji trwał ponad 200 dni i ci którzy to wykorzystali mają powody do radości.
Listopadowy i grudniowy zbiór buraków nie należy już tylko do ciekawostek agrotechnicznych, to częsty obrazek z pól naszego rejonu. Ktoś kiedyś miał rację mówiąc, że burak cukrowy mogą uprawiać tylko najlepsi rolnicy.
źródło: Gospodarz.pl/Südzucker Polska, foto:
Gospodarz.pl