Jak wynika z danych GUS w 2017 r. areał uprawy buraków cukrowych wyniósł 225 tys. ha i był o 9,2% wyższy niż w 2016 r.
Według danych Związku Producentów Cukru w Polsce powierzchnia uprawy buraków wyniosła 232 tys. ha, plony 686 dt/ha, a zbiory 15,7 mln ton. Zbiory były o 16,4% większe niż przed rokiem. Duża podaż surowca spowodowała, że kampania cukrownicza 2017/2018 trwała 128 dób w odniesieniu do 112 dób przed rokiem.
Produkcja cukru wyniosła 2,3 mln t i była o 10,9% wyższa niż przed rokiem. Powodem mniejszej dynamiki produkcji cukru niż zbiorów buraków cukrowych była mniejsza zawartość cukru w korzeniach.
Uzysk cukru z przerobionego surowca wyniósł 14,77% w stosunku do 15,43% w kampanii 2016/2017. Produkcja cukru jest większa od popytu rynku wewnętrznego, które jest oceniane na 1,75 mln t. W efekcie konieczny był duży eksport cukru w czwartym kwartale 2017 r. oraz spory będzie wywóz w 2018 r.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 3(325) foto:
Gospodarz.pl/DK