Buraki cukrowe będą przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia zostanie wyłączona z produkcji. Nieznaczny wzrost areału uprawy jest możliwy, gdyż pozostałe cukrownie zwiększają moce przetwórcze. Jeśli technologiczny plon cukru wyniesie 9,5-10 t/ha, to produkcja cukru w sezonie 2019/2020 wyniesie 2,27-2,38 mln t. Produkcja będzie wyższa od krajowego zużycia i wyniesie 1,7 mln ton, przez co konieczny będzie duży eksport.
Jak wynika ze wstępnych danych w okresie styczeń-luty 2019 r. eksportowano z Polski 114,9 tys. ton cukru z uwagi na sporą produkcję w kampanii 2018/2019. Na rynku UE sprzedano 55 tys. ton po 372 EUR/t. Głównymi odbiorcami w UE były: Rumunia z 20,8 tys. ton i Niemcy z 18,2 tys. ton. Duża podaż cukru w UE powoduje, że krajowi producenci spore ilości cukru wysyłali do krajów trzecich, tj. Izraela - 24,3 tys. ton i Egiptu - 8,5 tys. ton. Cena wywozowa do krajów trzecich wyniosła 313 EUR/t.
Duża podaż i niskie ceny były jednocześnie barierą importu, który wyniósł 13,9 tys. t, w tym 11,2 tys. t z UE. Cena przywozowa wyniosła 453 EUR/t, w tym z UE 427 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzano z Niemiec - 6,3 tys. ton, Czech - 2 tys. ton, Ukrainy - 1,5 tys. ton i Słowacji - 1,2 tys. ton.