Zdaniem specjalistów Instytutu Ekonomiki Rolnictw i Gospodarki Żywnościowej, tegoroczne zbiory buraków przewyższyły produkcję ubiegłoroczną. Ponadto pozyskane buraki charakteryzowały się znacznie wyższą jakością.
Analiza przeprowadzona przez ekspertów wykazała, że produkcja cukru w tym sezonie wyniesie 1,850 mln ton, co oznacza, że będzie o blisko 450 tys. ton większa niż krajowa kwota cukrowa (limit wytworzenia buraków przyznany Polsce przez organy Unii Europejskiej).
Zdaniem przedstawiciela IERiGŻ, wystąpi problem z zagospodarowaniem cukru pozakwotowego. Możliwe będzie jednak wyeksportowanie tego surowca do krajów trzecich oraz sprzedaż części nadwyżek na rynku unijnym. Niemniej jednak spora część może w dalszym ciągu pozostać niewykorzystana.
Jest zatem prawdopodobne, iż część produkcji z tego sezonu zostanie przeznaczona przez cukrownie na poczet przyszłego okresu (2013/2014). Będzie się to wiązało jednak z koniecznością odbioru od rolników mniejszych ilości buraków, aby niższa była również produkcja cukru. Gospodarzom przypadnie zatem mniejsza ilość kontraktów, a co zatym idzie - dochodów ze sprzedaży.