W 2019 r. areał uprawy buraków cukrowych w Polsce wynosi ok. 240 tys. ha, względem 239 tys. ha w 2018 r.
Warunki pogodowe w okresie wschodów buraków cukrowych były niesprzyjające, gdyż w pierwszych tygodniach po siewach występowała susza na polach, a w maju wystąpiły spore opady, które negatywnie wpływały na rozwój roślin. W czerwcu na stan plantacji niekorzystnie wpływały bardzo wysokie temperatury oraz niewielka ilość opadów.
W okresie wiosennym w południowo-wschodnich rejonach plantacyjnych problemem był szarek komośnik, który niszczył plantacje i był trudny do zwalczenia dostępnymi na rynku środkami owadobójczymi.
Jeśli technologiczny plon cukru wyniesie 9,5 t/ha, to produkcja cukru w kampanii 2019/2020 wyniesie 2,27 mln t. Produkcja będzie wyższa od krajowego zużycia, które wyniesie o 1,7 mln t i konieczny będzie duży eksport.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 7/8(341/342) foto:
Gospodarz.pl/MP