W poprzednim sezonie (2012/2013) różnica między bieżącą produkcją a konsumpcją wyniosła 11,41 mln ton. Natomiast wcześniejszy okres charakteryzował się jeszcze większą nadwyżką.
Szacunki na bieżący sezon 2013/2014 zakładają jednak spadek nadwyżki produkcyjnej aż o 44%. Według ekspertów produkcja zmniejszy się o niecały procent, a konsumpcja będzie wyższa o 2%, nieznacznie zbliżając się do 168,47 mln ton.
W związku z powyższym bieżący sezon zostanie zakończony najprawdopodobniej nadwyżką w wysokości 6,35 mln ton, przy czym eksport wyniesie 58,68 mln ton (wzrost o 4%), import – 52,54 mln ton (wzrost o 0,4%), a zapasy końcowe – 43,38 mln ton (wzrost o 0,5%).
Warto zauważyć, iż pomimo tak znaczącego spadku nadwyżki, będzie to czwarty sezon z rzędu, w którym światowy bilans cukru będzie charakteryzował się większą różnicą między produkcją a konsumpcją. Najprawdopodobniej będzie to oddziaływać pozytywnie na ceny.
Jak podaje FAMMU/FAPA, procentowy stosunek zapasów do rocznej konsumpcji spadnie o blisko 2 punkty procentowe do 25,7%.