| Autor: redakcja6

Światowy bilans cukru w sezonie 2013/2014

Według Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa USDA, produkcja cukru w okresie od października 2012 roku do końca września 2013 roku wyniosła 170,03 mln ton, zaś jego konsumpcja – 164,62 mln ton. W sezonie 2013/2014 spodziewany jest jednak spadek nadwyżki produkcyjnej.

Światowy bilans cukru w sezonie 2013/2014
W poprzednim sezonie (2012/2013) różnica między bieżącą produkcją a konsumpcją wyniosła 11,41 mln ton. Natomiast wcześniejszy okres charakteryzował się jeszcze większą nadwyżką.
 
Szacunki na bieżący sezon 2013/2014 zakładają jednak spadek nadwyżki produkcyjnej aż o 44%. Według ekspertów produkcja zmniejszy się o niecały procent, a konsumpcja będzie wyższa o 2%, nieznacznie zbliżając się do 168,47 mln ton.
 
W związku z powyższym bieżący sezon zostanie zakończony najprawdopodobniej nadwyżką w wysokości 6,35 mln ton, przy czym eksport wyniesie 58,68 mln ton (wzrost o 4%), import – 52,54 mln ton (wzrost o 0,4%), a zapasy końcowe – 43,38 mln ton (wzrost o 0,5%).

Warto zauważyć, iż pomimo tak znaczącego spadku nadwyżki, będzie to czwarty sezon z rzędu, w którym światowy bilans cukru będzie charakteryzował się większą różnicą między produkcją a konsumpcją. Najprawdopodobniej będzie to oddziaływać pozytywnie na ceny.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, procentowy stosunek zapasów do rocznej konsumpcji spadnie o blisko 2 punkty procentowe do 25,7%.


Tagi:
źródło: