Na początku kwietnia zasiewy buraków cukrowych na Ukrainie wyniosły 194,4 tys. hektarów, co odpowiada około 60% planowanego areału.
Rok wcześniej zasiewy były niższe i wynosiły 184 tys. ha. Ukraiński związek szacuje, że pod burakami cukrowymi znajdzie się w 2017 roku około 350 tys. ha, co oznacza wzrost do 12% wobec poprzedniego roku.
W 2016 roku na Ukrainie wytworzono 2 mln ton cukru, zatem śmiało można założyć, że tegoroczna produkcja będzie wyższa.
Rosnąca produkcja pozwala na eksport, który w ostatnich latach mocno przyspieszył. W sezonie 2015/16 (wrzesień/sierpień) sprzedano zagranicę 442,7 tys. ton cukru, a w pierwszych siedmiu miesiącach kolejnego Ukraińcy wyeksportowali aż 611,1 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA/Reuters, foto:
KSC