Produkcja cukru przekroczyć 2 mln ron
Jeśli w trakcie kampanii utrzymają się sprzyjające warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2,0-2,1 mln ton, gdyż areał uprawy buraków cukrowych został podniesiony do 201 tys. ha. Produkcja będzie znacznie wyższa od kwoty produkcyjnej wynoszącej 1405,6 tys. ton i krajowego zapotrzebowania - 1705 tys. ton.
Ceny cukru
Na krajowym rynku cukru utrzymuje się zwyżkowy trend cen. W sierpniu br. cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,40 zł/kg i była większa o 3% niż przed miesiącem oraz o 21,8% niż przed rokiem. Cena zbytu cukru paczkowanego - 2,88 zł/kg wzrosła aż o 15,2% w stosunku do lipca i była o 34,6% niż w sierpniu 2015 r.
W handlu detalicznym również utrzymuje się zwyżkowa tendencja cen cukru, gdyż cena w sierpniu br. wyniosła 2,97 zł/kg i była wyższa o 6,1% niż w lipcu oraz o 29,6% niż przed rokiem. Powodem wzrostu cen jest głównie poprawa koniunktury i zwyżka cen na globalnym rynku. Zwiększenie się cen zbytu przyczynił się do polepszenia wyników finansowych przemysłu cukrowniczego.
W pierwszym półroczu br. zysk netto wyniósł 325 mln zł w odniesieniu do 65 mln zł przed rokiem. Zysk był większy niż w całym 2015 r., kiedy było to 279 mln zł.