W związku z tym zebranych zostanie prawdopodobnie 29,289 mln ton, czyli o 395 tysięcy ton więcej w stosunku do sezonu wcześniejszego.
Taki stan rzeczy to efekt lepszego plonowania, które jest na poziomie 74,4 tony na hektar w stosunku do zeszłosezonowego mieszczącego się w granicach 73,3 tony na hektar. Większe zbiory oznaczają wzrost produkcji cukru, którego kontyngent może osiągnąć wynik 4,673 mln ton w odniesieniu do 4,583 mln ton w minionym sezonie. Niestety to przekroczenie kwoty produkcyjnej o niemal 1,8 mln ton. To przekroczenie produkcji pozakwotowego cukru o blisko 200 tysięcy w porównaniu z założeniami przedstawionymi przez Komisję Europejską.
Do tego jeszcze wzrośnie wolumen eksportowy cukru pozakwotowego do 1,35 mln ton, a na rynek trafi 400 tysięcy ton tego surowca z nadwyżki produkcyjnej. Zatem łącznie będzie to 1,75 mln ton wraz z kolejnymi 1,5-2 mln ton cukru przeznaczonego na cele przemysłowe. Nadal jednak niewykorzystane zostanie około 1 mln ton cukry pozakwotowego.