Kampania cukrownicza 2018/2019 została zrealizowana bez większych problemów, gdyż przebiegała w sprzyjających warunkach pogodowych.
Obszar uprawy buraków cukrowych wyniósł 239 tys. ha. Plony buraków cukrowych były zróżnicowane regionalnie w związku z niekorzystnymi warunkami pogodowymi jak susza w niektórych rejonach plantacyjnych.
Niemniej jednak plon wyniósł 620 dt/ha, a technologiczny plon cukru oceniono na 9,3 t/ha. Jak wynika z danych GUS w okresie od sierpnia 2018 r. do stycznia 2019 r. produkcja cukru wyniosła 2010 tys. t i była o 8,8% niższa niż w tym samym okresie lat poprzednich. Według danych związków branżowych produkcja zmniejszyła się o 5,2% do 2192 tys. t. Produkcja była wyższa od popytu na rynku wewnętrznym, która wyniosła 1,72 mln t, przez co będzie niezbędny duży eksport.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 3(337), foto:
Gospodarz.pl/DK