Kampania cukrownicza 2019/2020 rozpoczęła się we wrześniu i do tej pory przebiega bez problemów w sprzyjających warunkach pogodowych.
Buraki cukrowe zostaną zebrana z powierzchni 240 tys. ha, a więc nieznacznie większego jak przed rokiem. Na tej podstawie szacuje się, że średni plon korzeni wyniesie 60 t/ha, a technologiczny plon cukru 9 t/ha.
Plon korzeni będzie mniejszy niż przed rokiem, ale jeżeli warunki pogodowe w okresie zbiorów będą sprzyjające, to zawartość cukru w korzeniach będzie wysoka. W związku z tym produkcja cukru wyniesie 2150 tys. t. Produkcja będzie wyższa od krajowego zużycia wynoszącego 1800 tys. t i niezbędny będzie duży eksport. Buraki cukrowe w obecnej kampanii będą przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia została wyłączona z produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 10(344) foto:
Gospodarz.tv/EE