Kampania cukrownicza w sezonie 2019/2020 rozpoczęła się we wrześniu i przebiega w sprzyjających warunkach pogodowych.
Buraki cukrowe zostaną zebrane z powierzchni liczącej 240 tys. ha, tj. minimalnie większej niż przed rokiem. Warunki pogodowe w okresie wiosenno-letnim były niesprzyjające i negatywnie wpłynęły na plony korzeni, które wyniosą 57 t/ha, a technologiczny plon cukru 9 t/ha. W związku z tym, technologiczny plon cukru będzie o 10% mniejszy niż przed rokiem.
W okresie wrzesień-październik br. produkcja cukru wyniosła 857 tys. t i była o 1,7% wyższa niż przed rokiem. Mniejszy technologiczny plon cukru i krótsza kampania cukrownicza spowodują, że w sezonie 2019/2020 produkcja cukru wyniesie 2 mln t i będzie o 10% niższa niż przed rokiem. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia wynoszącego 1,85 mln t i nadwyżka podaży nad popytem będzie warunkowała spory eksport. Buraki cukrowe w obecnej kampanii są przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia została wyłączona z produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto:
Gospodarz.pl/DK