Obszar uprawy buraków cukrowych w bieżącym sezonie wynosi 239 tys. ha.
Plony buraków cukrowych są zróżnicowane regionalnie w związku z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, tj. susza w niektórych regionach plantacyjnych. Szacuje się, że średni plon wyniesie 630 dt/ha, a technologiczny plon cukru 9,5-10,0 t/ha.
Z uwagi na przewidywaną dużą produkcję cukru zbiory i przerób buraków cukrowych rozpoczęto już w drugiej połowie sierpnia. W okresie sierpień-październik br. produkcja cukru wyniosła 842 tys. t i była o 9% niższa niż w porównywalnym okresie 2017 r.
W następnych miesiącach oczekiwany jest wzrost produkcji, która w kampanii 2018/2019 wyniesie 2,1-2,3 mln t. Produkcja będzie wyższa od popytu na rynku wewnętrznym - 1,72 mln t i konieczny będzie duży eksport.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 12(334), foto:
Gospodarz.pl/MP