Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Cukier w Polsce ciągle drogi. Koalicja indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru chce zniesienia kwot cukrowych
Zdaniem większości przedstawicieli branży cukierniczej, ceny cukru w Polsce są zbyt wysokie. W związku z tym w 2012 roku została zawiązana koalicja między organizacjami reprezentującymi przemysł żywnościowy a konsumentami, mająca na celu zapewnienie dostaw tańszego cukru zarówno producentom jak i konsumentom.
W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja cukru w Polsce w całym 2013 roku wyniesie 1,85-1,90 mln ton. Natomiast ustalona dla Polski kwota produkcyjna jest o 200 tys. ton za niska wobec zapotrzebowania i aż o 500 tys. ton za mała w stosunku do możliwości produkcyjnych i rolnictwa polskiego i wynosi 1,40 mln ton.
Wykreowany w ten sposób deficyt spowodował, że producenci cukru sztucznie windują jego ceny do absurdalnie wysokich poziomów, które w żaden sposób nie zbliżają się do ceny referencyjnej ustalonej na poziomie 404 € za tonę. Przypomnijmy, że był to jeden z głównych celów przeprowadzonej w 2006 roku reformy rynku cukru. W rzeczywistości w 2012 roku światowa cena cukru białego wynosiła 464 €/tonę, podczas gdy w tym samym czasie w UE - 708 €/tonę, w Polsce sięgnając nawet do 820 – 850 €/tonę.
Porównując zatem siłę nabywczą polskich konsumentów i przedsiębiorstw, rzeczywista wartość tony cukru w Polsce była czterokrotnie wyższa niż dla konsumentów i producentów w Niemczech.
W związku z tym polscy producenci uważają, że Komisja Europejka powinna znieść kwotowanie produkcji cukru w Europie. Ta z kolei bierze pod uwagę utrzymanie tych kwot aż do 2020 roku, mimo wcześniejszych planów zniesienia w 2015 roku. Polski rząd popiera stanowisko UE.
Przedstawiciele zawiązanej koalicji* są zdania, że dalsze utrzymywanie obecnego systemu jest wysoce szkodliwe zarówno dla użytkowników, jak i polskiego cukrownictwa, którego potencjał produkcyjny jest znacząco wyższy od wyznaczonych urzędowo kwot.
* Koalicja indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru została zawiązana w roku 2012. Składa się z organizacji reprezentujących branże przemysłu żywnościowego oraz konsumentów. W skład koalicji wchodzą:
- Rada Krajowa Federacji Konsumentów
- Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców,
- POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych,
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków,
- Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy"
Głównym celem działania koalicji jest doprowadzenie do zapewnienia stabilnego zaopatrzenia w cukier zarówno konsumentów jak i przetwórców po cenach wynikających z wolnego rynku, a nie ze sztucznie ograniczanej podaży tego surowca wynikającej z obecnej regulacji rynku. Koalicja popiera rozwój produkcji cukru w Polsce w oparciu o rodzimie zaplecze produkcyjne i doprowadzenie do pełnego wykorzystania potencjału produkcyjnego polskiego cukrownictwa i rolnictwa.