W pierwszej połowie grudnia 2017 roku zostały zakończone zbiory buraków cukrowych, które były opóźnione ze względu na duże opady. Trudności ze zbiorami wystąpiły na plantacjach charakteryzujących się ciężkimi glebami lub były położone na podmokłych
gruntach.
Duża zawartość wody w glebie i niewielka liczba słonecznych dni negatywnie wpływały na zawartość cukru w korzeniach. Powierzchnia uprawy wyniosła 226 tys. ha, a plony na poziomie ok. 650 dt/ ha. Zbiory przekroczyły ok. 14,5 mln ton, a produkcja cukru może zwiększyć się do ok. 2,1 mln ton. Według danych GUS w okresie wrzesień-październik 2017 roku produkcja cukru wyniosła 924 tys. ton i była o 6,1% większa niż w 2016. Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,75 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.
Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. W październiku br. ceny zbytu cukru w workach spadły o 14,5% do 1,88 zł/kg. Ceny te były o 26,0% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z wrześniem br. o 13,9% do 1,80 zł/kg i były aż o 33,6% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w październiku br. wyniosła 2,92 zł/kg i była o 2,0% niższa niż przed miesiącem oraz o 7,9% niższa niż w październiku 2016 r. Głęboki spadek cen zbytu na krajowym rynku będzie miał negatywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego i dochodowość uprawy buraków cukrowych, gdyż ceny skupu zawarte w umowach kontraktacyjnych są uzależnione od cen cukru.
źródło: Gospodarz.pl/ Rynek Rolny/IERiGŻ/Piotr Szajner foto:
sxc.hu