Eksport produktów rolno-spożywczych z Polski
Aktualnie aż 30 proc. polskiej żywności wysyła się do ponad 170 krajów świata. Wzrost współpracy z zagranicznymi podmiotami to wyzwanie dla polskich przedsiębiorstw, które powinny pamiętać o ochronie swojej marży oraz obronie przed zmiennością cen. Niestety, większość polskich eksporterów i importerów w dalszym ciągu nie zabezpiecza się przed ryzykiem kursowym.
Branża rolno-spożywcza jest teraz jedną z najważniejszych i najprężniej rozwijających się gałęzi polskiej gospodarki. Dzięki stałemu rozwojowi sektora, Polska weszła do czołówki europejskich producentów żywności. Niemniej jednak kierunki dostaw w ostatnich latach ulegają dywersyfikacji: polscy producenci coraz chętniej wywożą na rynki bliskowschodnie czy azjatyckie.
Niedawno wydany raport Centrum Kompetencji PUŁAWY: „Polska atrakcyjnym producentem i dostawcą żywności” wskazuje, że Polska ma potencjał, aby stać się europejskim centrum produkcji i przetwórstwa żywności. Wśród naszych partnerów handlowych największą zwyżkę wartości eksportu w I półroczu 2015 r. w odniesieniu do porównywalnego okresu poprzedniego roku, zaobserwowanego w handlu z Egiptem.
Dostawy do tego państwa zwiększyła się ponad trzykrotnie do 126 mln euro. Bardzo dobre wyniki osiągnęła sprzedaż, w tym przede wszystkim pszenicy, do Kenii, Sudanu czy Tanzanii. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odnotowało także wysokie zwyżki dla wywozu do Kanady o 63% w skali roku, Chorwacji o 57%, Wietnamu o 57%, Republiki Korei o 45%, Izraela o 36%, czy Maroka o 26%.
Głównymi towarami jakie są wywożone na zagraniczne rynki są mięso drobiowe, czekolada i przetwory zawierające kakao, wyroby piekarnicze, wołowina, wieprzowina, syropy cukrowe, ryby wędzone, sery i twarogi, pozostałe przetworzone i konserwowane mięso, kawa, soki owocowe oraz mrożone owoce.
Czytaj dalej na następnej stronie...