Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
PetroMAT
2012-09-11 -
Kombajn do ziemniaków RS2060 DEWULF
2020-10-07 -
Cebula czerwona AGROSAD
2020-10-05 -
Ładowarka teleskopowa JCB 550-80 AGRI
2020-05-22
Choinka. Jak przedłużyć jej świeży wygląd?
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się bardzo wielkimi krokami. W większości domów czuć już ich zapach dobiegający zarówno z kuchni, jak i z salonu, w którym miejsce zajęła już żywa choinka. O tym co zrobić, by cieszyła nasze oko nie tylko w grudniu, ale i w styczniu pisze Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Zapraszamy do lektury.
1. Im bliżej Świąt kupimy choinkę tym dłużej postoi. Wybierając warto zwrócić uwagę na rodzaj drzewka, mianowicie do wyboru mamy świerk, jodłę i sosnę.
Świerk pospolity zaczyna gubić igły już w momencie przyniesienia do domu, a po kilku tygodniach zrzuca je wszystkie.
Jodła kaukaska może stać w mieszkaniu nawet do 2 miesięcy nie gubiąc igieł, ale nie wprowadza do mieszkania zapachu lasu.
Sosna pospolita ze względu na rzadkie igły nie jest często wybieranym drzewkiem, za to osoby, które ją wybiorą będą cieszyły się żywicznym zapachem igieł, które długo utrzymują się na gałązkach.
2. Należy wybrać drzewko zdrowe, czyli takie, które ma ciemno zielone, gęsto osadzone igły, a gałązki są elastyczne i ciężko je złamać. Czubek choinki powinien być jasnobrązowy i prosty. Aby sprawdzić czy igły mocno trzymają się gałązek wystarczy nieco podnieść drzewko i uderzyć nim o ziemię. Brązowe końcówki igieł oznaczają najczęściej, że drzewko zostało przesuszone i nie wytrzyma do Nowego Roku.
3. Przed wniesieniem do mieszkania należy choinkę zahartować, zwłaszcza jeśli na zewnątrz są niskie temperatury. W tym celu należy zostawić ją na 1-2 dni w garażu, piwnicy, klatce schodowej lub postawić przy ścianie domu otulając agrowłókniną. Zbyt drastyczna zmiana temperatury może spowodować szybkie osypywanie się igieł.
4. Stojak na choinkę powinien posiadać zbiornik z wodą (można dodać odżywkę do kwiatów ciętych, co spowoduje, że igły dłużej utrzymają swój zielony kolor oraz będą dłużej trzymały się gałązek). Woda powinna być uzupełniania codziennie.
Jeśli wsadzimy drzewko do donicy z piaskiem musimy zadbać, by ziemia cały czas była wilgotna. Choinka, gdy nie będzie miała dostępu do wody wytrzyma co najwyżej tydzień.
5. Drzewko można wstawić na kilka godzin do wiadra z ciepła wodą, co spowoduje, że pory otworzą się szerzej, a drzewko nabierze więcej wody i dłużej zachowa świeżość. Aby ułatwić pobór wody można najpierw przyciąć kilka cm pień (2-3 cm).
6. Drzewka nie lubią wysokiej temperatury, mocnego światła oraz przeciągów dlatego nie powinno stawiać się choinek blisko kaloryfera oraz okna. Jeśli stawiamy drzewko w salonie należy starać się utrzymać niższą temperaturę (ok. 20 stopni) oraz często go wietrzyć. Otwarte okno (pod warunkiem, że nie będzie przeciągu) na pewno nie zaszkodzi choince.
7. Należy codziennie gałązki spryskiwać zimną wodą lub starać się utrzymać w mieszkaniu wysoką wilgotność powietrza. Niska wilgotność spowoduje, że ze świerka opadną igły, a z jodły zaschną w pędach.
8. Aby choinka dłużej zachowała „świeżość” zamiast zwykłych lampek należy powiesić na niej oświetlenie LED, które wytwarza mniej ciepła niż tradycyjne żarówki, a przy tym pobiera mniej prądu.
9. Ozdoby choinkowe również powinny być rozwieszone na gałązkach proporcjonalnie do ich ciężaru.