Tym razem tematem przewodnim był mechanizm „Owoce w szkole”, a na konferencji pojawili się przedstawiciele oświaty, lekarze, specjaliści w dziedzinie dietetyki, uczniowie, przedstawiciele samorządu terytorialnego z W-ce Marszałkiem Antonim Konopką na czele. Organizatorem spotkania była Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu. Licznie zgromadzonych gości przywitała i oficjalnie otworzyła konferencję pani Agnieszka Zagola – Dyrektor OT ARR w Opolu.
Program obrad konferencji obfitował w wykłady reprezentantów nauki i praktyki. Tematyka prelekcji obejmowała zagadnienia z zakresu profilaktyki i promocji zdrowia wśród dzieci i młodzieży, jak i również z zasad realizacji programu „Owoce w szkole” na terenie Polski.
Pierwszy wykład poprowadziła dr hab. inż Katarzyna Szwedziak – profesor z Politechniki Opolskiej, która w ciekawy sposób przedstawiła innowacyjne metody oceny jakości warzyw i owoców. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również prelekcja dotycząca wpływu żywienia na prawidłowy rozwój dziecka wygłoszonej przez panią dr Małgorzata Bihun – lekarza pediatrę.
Natomiast w czasie prezentacji pani mgr Urszulę Nowainską na temat „Prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży w szkole” można było poznać czynniki mające wpływ na zdrowy rozwój dziecka. Z kolei pan Robert Gwóźdź z Kuratorium Oświaty, omówił współpracę z Agencją Rynku Rolnego w ramach promocji prozdrowotnych postaw wśród dzieci szkolnych z Opolszczyzny.