Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Siłownik gazowy na tylną szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Silosy spedycyjne
2013-09-06 -
AVR Spirit 8200 Kombajn do zbioru ziemniaków
2011-12-01 -
KOSIARKI MAMUT SAMASZ
2020-09-17
Konferencja promująca Program „Owoce w szkole”
Dnia 21 października 2011 roku Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Szczecinie wraz ze Szkołą Podstawową nr 14 w Szczecinie w ramach promocji i upowszechniania programu „Owoce w szkole” zorganizowali Konferencję. Konferencja adresowana była do władz lokalnych, samorządowych oraz dyrekcji i koordynatorów programów prozdrowotnych szczecińskich szkół podstawowych, klas I-III.
Program Unii Europejskiej „Owoce w szkole” został powołany do życia
jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji
dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności
niewystarczającego spożywania owoców i warzyw. Głównymi celami programu
są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia
poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w
szkołach. Program „Owoce w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla
szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację
najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę. W
Unii Europejskiej nadwagę ma około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich
cierpi na otyłość. Według przewidywań liczba ta każdego roku będzie
rosnąć o kolejnych 400 tys. dzieci. Ważną rolę w zwalczaniu tego
problemu może odegrać poprawa sposobu odżywiania, w szczególności
spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Światowa
Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw
na osobę, jednakże większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a
tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi.
Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” powstał jako jedno z
priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy
stanu zdrowia i sposobu odżywiania dzieci oraz redukcji ryzyka poważnych
problemów zdrowotnych na późniejszym etapie życia. Program został
uruchomiony w Unii Europejskiej od roku szkolnego 2009/2010. Bierze w
nim udział większość państw członkowskich UE, w tym również Polska.
Zastępca Dyrektora OT Szczecin – Pan Włodzimierz Różański
zaprezentował statystykę uczestnictwa szczecińskich szkół podstawowych w
kolejnych latach trwania programu oraz dokonał analizy przeprowadzonych
przez Sekcję Informacji i Promocji warsztatów zdrowia (11-12.10.2011
r.). Podczas warsztatów uczniowie klas I-III zapoznali się z piramidą
żywienia, poznali składniki odżywcze oraz dowiedzieli się, jak dużą rolę
odgrywają owoce i warzywa w codziennej diecie. Lekcje zdrowia
przeprowadzone zostały w formie zabaw, zgadywanek, krzyżówek.
Najciekawszą z zabaw było odgadywanie owoców i warzyw. Uczniowie mieli
zasłonięte oczy i za pomocą zmysłu dotyku i węchu zgadywali, jaki to za
owoc lub warzywo. Zgadywanka sprawiła dzieciom wiele radości, ale też i
trudności. Lekcje przebiegły w bardzo miłej atmosferze, dzieci bardzo
chętnie i aktywnie uczestniczyły w zabawach edukacyjnych. Dzieci
najaktywniej uczestniczące w warsztatach zostały nagrodzone podczas
Konferencji upominkami z logo ARR oraz puzzlami edukacyjnymi „Jak żyć
zdrowo”.
Konferencja była okazją do przedstawienia zdobytych już doświadczeń,
zarówno przez dostawców uczestniczących w mechanizmie, jak i dyrektorów
szkół. W trakcie trwania konferencji swoje stoiska zaprezentowali:
Magdalena i Sebastian Piekarz – dostawcy zatwierdzeni w Programie „Owoce
w szkole”, Laureaci Nagrody I-go stopnia w XI edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na Sukces” w Kategorii Rodzinnej,
Zachodniopomorska Izba Rolnicza oraz Sekcja Interwencji i Informacji i
Promocji OT ARR w Szczecinie, które udzielały informacji dotyczących
realizacji mechanizmu na terenie województwa zachodniopomorskiego.
Każdy uczestnik Konferencji otrzymał jabłko – symbol Konferencji promującej Program „Owoce w szkole”.