Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Wąż tłoczny 4m
2013-12-13 -
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
Ładowacz Czołowy XTREME 2 Hydramet
2020-03-12 -
Pług zawieszany XFS
2020-02-19 -
Zetor Forterra HSX
2016-02-26 -
Przyczepa rolnicza typ DB 14 000
2014-10-16
Informacja o realizacji mechanizmu wsparcia producentów warzyw, w tym o działaniach informacyjnych
W dniu 21 czerwca 2011 roku Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wspierania rynków owoców i warzyw. Rozporządzenie zostało opublikowane w dniu 22 czerwca w Dz. U Nr 130 poz. 750.

Agencja natychmiast opublikowała na swojej stronie internetowej
warunki uczestnictwa w mechanizmie „Wsparcie w sektorze owoców i warzyw z
tytułu kryzysu spowodowanego szczepem bakterii EHEC”, w tym wzór
wniosku o udzielenie wsparcia .
Aby otrzymać wsparcie należało w okresie od 26 maja do 30 czerwca 2011 r. przeprowadzić działania:
- wycofania produktów z rynku
-
niezbierania plonów,
-
zbierania zielonych plonów.
i w terminie do 11 lipca 2011 r. należało w Oddziale Terenowym
Agencji złożyć wniosek u udzielenie wsparcia. Rekompensaty przysługiwały
w przypadku fizycznego dokonania powyższych działań, potwierdzonych
kontrolą na miejscu i dotyczyły upraw polowych i szklarniowych. W
warunkach polskich nieliczne uprawy polowe spełniały wymogi kwalsyfikowalności do wsparcia np. w przypadku działania niezbierania
warzywa musiały być gotowe do zbioru i spełniać warunki jakości
handlowej, z tego powodu z północnej części kraju nie było praktycznie
wniosków dot. upraw polowych. Stanowczo należy podkreślić, iż w ramach
mechanizmu nie podlegały rekompensatom – szkody ekonomiczne tj. straty
ekonomiczne wynikające z różnicy pomiędzy cenami osiąganymi przed i po
kryzysie spowodowanym EHEC.
Zasady i realizacja tego mechanizmu wynikały z przepisów unijnych i
krajowych. Niezwłocznie po ukazaniu się rozporządzenia RK(UE) 585/2011
opublikowanego 18.06 2011r., a przed ukazaniem się przepisów krajowych, w
dniu 20 czerwca 2011r. ARR zamieściła na swojej stronie internetowej
informację o możliwościach skorzystania z tej pomocy oraz wysłała pisma
do ponad 40 grup i organizacji producenckich owoców i warzyw, będących w
ewidencji ARR, z prośbą o przedstawienie szacunkowych wielkości strat, w
związku z planowanym mechanizmem pomocy .
Realizując politykę informacyjną, ARR na bieżąco informowała
potencjalnych beneficjentów, poprzez wszystkie dostępne kanały
informacyjne tj. prasę, radio, internet i telewizję, zarówno centralne
jak też regionalne i lokalne o możliwościach wsparcia i warunkach koniecznych do spełnienia.
Informacje na ten temat przekazywały także Sekcje Informacji i
Promocji w 16 Oddziałach Terenowych ARR do mediów oraz instytucji
pracujących na rzecz rolników i producentów ( Urzędów Gmin, Urzędów
Miast i Gmin, Starostw Powiatowych, ARiMR, Izb Rolniczych, ŚODR, itp.).
Tak też uczynił OT Kielce.
Poniżej przedstawione jest zestawienie informacji o wsparciu
kryzysowym na rynkach owoców i warzyw, które pojawiły się mediach w
okresie od 1 maja 2011 r. do 11 lipca 2011r.:
1. Ilość wydanych komunikatów do PAP- 7 ( w tym pierwszy 24 czerwca )
2. Ilość artykułów prasowych - 92
3. Internet - informacje - 148
4. Ilość emisji telewizyjnych- 73 ( w tym dyżur eksperta ARR w TVP INFO 27 czerwca )
5. Ilość audycji radiowych – 147
Główną informacją przekazów było odesłanie zainteresowanych wsparciem
na stronę internetową ARR, na której znajdowały się pełne i szczegółowe
informacje.
Akcję informacyjną prowadziło także Ministerstwo Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, podkreślając iż obsługę mechanizmu w Polsce realizuje ARR. W
rezultacie do Agencji wpłynęło około 4800 wniosków producentów warzyw z
całego kraju.
Szeroko zakrojone działania informacyjne spowodowały, iż staliśmy się
jednym z największych ( obok Hiszpanii ) beneficjentów środków w UE.
W skali UE wysokość pomocy to 227 mln euro, w tym dla naszych producentów 46,4 mln euro.
Stan wypłat dla polskich producentów warzyw przedstawia się następująco:
do 22.09 – wypłacono 65, 3 mln
do 29.09 – 110 mln
razem 175,3 mln, co stanowi ok. 97% wypłat wszystkich środków przyznanych polskim producentom.
