Z dniem 1 września 2017 roku zostały zniesione Agencja Rynku Rolnego i Agencja Nieruchomości Rolnych. W miejsce instytucji został powołany Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Informacja o realizacji mechanizmu wsparcia producentów warzyw, w tym o działaniach informacyjnych

W dniu 21 czerwca 2011 roku Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wspierania rynków owoców i warzyw. Rozporządzenie zostało opublikowane w dniu 22 czerwca w Dz. U Nr 130 poz. 750.

Informacja o realizacji mechanizmu wsparcia producentów warzyw, w tym o działaniach informacyjnych

Agencja natychmiast opublikowała na swojej stronie internetowej warunki uczestnictwa w mechanizmie „Wsparcie w sektorze owoców i warzyw z tytułu kryzysu spowodowanego szczepem bakterii EHEC”, w tym wzór wniosku  o udzielenie wsparcia .

Aby otrzymać wsparcie należało w okresie od 26 maja do 30 czerwca 2011 r. przeprowadzić działania:

  • wycofania produktów z rynku
  • niezbierania plonów,

  • zbierania zielonych plonów.

i w terminie do 11 lipca 2011 r. należało w Oddziale Terenowym Agencji złożyć wniosek u udzielenie wsparcia. Rekompensaty przysługiwały w przypadku fizycznego dokonania powyższych działań, potwierdzonych kontrolą na miejscu i dotyczyły upraw polowych i szklarniowych. W warunkach polskich nieliczne uprawy polowe spełniały wymogi  kwalsyfikowalności  do  wsparcia np. w przypadku działania niezbierania warzywa musiały być gotowe do zbioru i spełniać warunki jakości handlowej, z tego  powodu z północnej części kraju nie było praktycznie wniosków dot. upraw polowych.  Stanowczo należy podkreślić, iż w ramach mechanizmu nie podlegały rekompensatom – szkody ekonomiczne tj. straty ekonomiczne wynikające z różnicy pomiędzy cenami osiąganymi przed i po kryzysie spowodowanym EHEC.

Zasady i realizacja tego mechanizmu wynikały z przepisów unijnych i krajowych. Niezwłocznie po ukazaniu się rozporządzenia RK(UE) 585/2011 opublikowanego 18.06 2011r., a przed ukazaniem się przepisów krajowych, w dniu 20 czerwca 2011r. ARR zamieściła na swojej stronie internetowej informację o możliwościach skorzystania z tej pomocy oraz wysłała pisma do ponad 40 grup i organizacji producenckich owoców i warzyw, będących w ewidencji ARR, z prośbą o przedstawienie szacunkowych wielkości strat, w związku z planowanym mechanizmem pomocy .

Realizując politykę informacyjną, ARR na bieżąco informowała potencjalnych beneficjentów, poprzez wszystkie  dostępne kanały informacyjne tj. prasę, radio, internet i telewizję, zarówno centralne jak też regionalne i lokalne o możliwościach wsparcia i warunkach koniecznych do spełnienia.

Informacje na ten temat przekazywały także Sekcje Informacji i Promocji w 16 Oddziałach Terenowych ARR do mediów oraz instytucji pracujących na rzecz rolników i producentów ( Urzędów Gmin, Urzędów Miast i Gmin, Starostw Powiatowych, ARiMR, Izb Rolniczych, ŚODR, itp.). Tak też uczynił OT Kielce.

Poniżej przedstawione jest zestawienie informacji o wsparciu kryzysowym na rynkach owoców i warzyw, które pojawiły się mediach w okresie od 1 maja 2011 r. do 11 lipca 2011r.:

1. Ilość wydanych komunikatów do PAP- 7 ( w tym pierwszy 24 czerwca )

2. Ilość artykułów prasowych - 92

3. Internet - informacje - 148

4. Ilość emisji telewizyjnych- 73 ( w tym dyżur eksperta ARR w TVP INFO 27 czerwca )

5. Ilość audycji radiowych – 147

Główną informacją przekazów było odesłanie zainteresowanych wsparciem na stronę internetową ARR, na której znajdowały się pełne i szczegółowe  informacje.

Akcję informacyjną prowadziło  także  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podkreślając iż obsługę mechanizmu w Polsce realizuje ARR. W rezultacie do Agencji wpłynęło  około 4800 wniosków producentów warzyw z całego kraju.

Szeroko zakrojone działania informacyjne spowodowały, iż staliśmy się jednym z największych ( obok Hiszpanii ) beneficjentów środków w UE.

W skali UE wysokość pomocy to 227 mln euro, w tym dla naszych producentów 46,4 mln euro.

Stan wypłat  dla polskich  producentów warzyw przedstawia się następująco:

do 22.09 – wypłacono  65, 3 mln

do 29.09 – 110 mln

razem 175,3 mln, co stanowi ok. 97% wypłat  wszystkich środków przyznanych polskim producentom.

 



Tagi:
źródło: