Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Chwytak do bel lekki 700kg
2016-01-11 -
Opryskiwacz samobieżny Herkules 4000/20/ALU
2016-03-07 -
Traktorek Iseki TU180F 4x4
2011-12-23 -
Stord CM30-2010B
2020-02-07 -
JOHN DEERE - szyba drzwiowa seria 6000
2011-12-13
I Podkarpacki Festiwal Pierogów
Promocja żywności regionalnej.
W dniu 14 grudnia bm. w rzeszowskim Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy odbył się I Podkarpacki Festiwal Pierogów. Przedsięwzięcie to zostało zorganizowane z inicjatywy Oddziału Terenowego ARR w Rzeszowie we współpracy z Dyrekcją Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie w celu promocji żywności o uznanej wysokiej jakości oraz regionalnych i tradycyjnych produktów z Podkarpacia. Pod czujnym okiem swoich profesorów – mistrzów garnka i patelni, uczniowie z czterech pracowni przygotowali prawie 3 tysiące pierogów.
Festiwal zaszczycili m.in. Podkarpacki Wicekurator Oświaty, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Dyrektor Biura Podkarpackiego Banku Żywności, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, przedstawiciele OR ARiMR, Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego oraz Telewizji Rzeszów, Radia Rzeszów, Katolickiego Radia VIA, Gazety Wyborczej, Gazety Codziennej „Nowiny”.
Po przedstawieniu celu Festiwalu przez Dyrektora ZSG Pana Marka Pikułę oraz przedstawiciela OT ARR Ryszarda Gonczowskiego z Sekcji Informacji i Promocji, krótki referat nt. żywności o uznanej wysokiej jakości oraz produktów ekologicznych wygłosiła Pani dr Leokadia Drobnica nauczycielka technologii gastronomicznej w ZSG.
Organizując promocję żywności wybrano pierogi, bo są znane, smaczne, łatwe w przyrządzeniu i przygotowywane w regionie na wiele sposobów. Pierogi na Podkarpaciu mają też dobrą tradycję. Goście Festiwalu mogli skosztować 10 rodzajów pierogów na słodko, słono i ostro. Były wiec pierogi lekko pikantne z suszona śliwką, cukrem i pieprzem w środku (ciekawostka spod Przeworska), pierogi z soczewicą, bobem, kaszą gryczaną, ziemniakami i serem, grzybami, kapustą a także ze słodkimi nadzieniami: z serem i rodzynkami na słodko, z bakaliami, suszonymi śliwkami i cynamonem.
Uczestniczący w Festiwalu uczniowie oraz ich nauczyciele otrzymali okolicznościowe Dyplomy i upominki.
Źródło: http://www.arr.gov.pl