Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
50 – lecie WPR pod Tatrami
W dniach od 8 do 16 sierpnia w Zakopanem na Dolnej Równi Krupowej odbywały się „III Europejskie Targi Produktów Regionalnych” których współorganizatorami są Agencja Rynku Rolnego i Komisja Europejska.
Celem targów było budowanie świadomości konsumentów na temat żywności o uznanej wysokiej jakości oraz budowanie rynku produktów regionalnych. Udział w wydarzeniu jest doskonałą szansą promocji produktów i regionów, z których one pochodzą. Obecność na targach daje wystawcom możliwość zdobycia nowych rynków zbytu i pozyskania ważnych informacji handlowych. W tegorocznej edycji uczestniczy ponad 170 wystawców z kilkunastu państw europejskich. Pomimo iż w tym roku pogoda nie rozpieszczała to jednak magia gór i Zakopanego oraz długi weekend spowodowały, iż targi cieszyły się dużym zainteresowaniem zwiedzających, których liczbę szacuje się na ponad 50 000 osób.
Podczas targów Komisja Europejska i Agencja Rynku Rolnego w specjalnie przygotowanym namiocie przez wszystkie dni targowe na prezentowały informację o 50 –lecie Wspólnej Polityki Rolnej. czekają stoiska informacyjne Agencji Rynku Rolnego oraz Komisji Europejskiej. Oprócz stoisk przygotowano ekspozycję sprzętów i urządzeń rolniczych używanych dawniej w gospodarstwach rolnych oraz używanych obecnie.
W namiocie znajdowała się wystawa poświęcona ewolucji Wspólnej Polityki Rolnej. Natomiast dla dzieci i młodzieży przygotowano warsztaty, quizy i konkursy. Na specjalnie makiecie gospodarstwa rolnego najmłodsi bawiąc się maszynami rolniczymi sterowanymi radiowo poznają metody upraw i zasady gospodarowania.
Młodzież i dorośli ćwiczą swój refleks na profesjonalnym urządzeniu treningowym symulującym zbieranie jabłek. Dużym zainteresowaniem cieszą się dwie krowy, przy których każdy może się poczuć jak prawdziwy gospodarz.
Nie brakuje również konkursów plastycznych i sprawnościowych, w których każdy uczestnik otrzymuje atrakcyjne nagrody w tym puzzle edukacyjne ARR.
Najważniejszym dniem targów była sobota 11 sierpnia. Dzień rozpoczął się konferencją: „Produkt regionalny – szansą dla drobnych gospodarstw rolnych”. W konferencji uczestniczyło ponad 100 osób a powitaniem gości rozpoczął ją Starosta Tatrzański Pan Andrzej Gąsienica Makowski. Wystąpienia wprowadzające należały do Dyrektora Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce Pani Ewy Synowiec oraz do Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego. Następnie swoje wykłady prezentowali: Przedstawiciel Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej Pan Zbigniew Fąfara, Wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Pan Czesław Siekierski, Poseł do Parlamentu Europejskiego Pani Róża Thun, Dyrektor Biura Promocji Żywności Agencji Rynku Rolnego Pan Piotr Kondraciuk oraz Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Włoch Pan Avelio Marini.
W trakcie konferencji miała miejsce ożywiona dyskusja, podczas której nastąpiła wymiana doświadczeń i poglądów na temat Wspólnej Polityki Rolnej, gdzie swoje zdania prezentowali przedstawiciele środowisk naukowych oraz producenci rolni.
11 sierpnia dla zwiedzających Agencja Rynku Rolnego i Komisja Europejska przygotowały pokazy kulinarne znanych mistrzów kuchni: Zbigniewa Kurleto i Grzegorza Komanderka oraz występ artystyczny Orkiestry Reprezentacyjnej Straży Granicznej z Nowego Sącza.
Odbył się również konkurs potraw i produktów posiadających certyfikaty UE. W jury zasiadali przedstawiciele organizatorów oraz kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Najlepszym produktem w konkursie została wybrana „Bryndza” wytworzona przez Kazimierza Furczonia – Bacy z Leśnicy.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia targów w kolejnym roku.