Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Zgrabiarka SIP STAR 430|12
2020-07-23 -
Sekatory sadownicze
2013-04-02 -
Złącza dźwigniowe do wody
2012-08-24 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Mikoryzowe szczepionki
2013-02-26 -
Siewnik do ogórka MAX PNEUMATIC
2020-05-13
ARiMR przypomina przepisy regulujące "Ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny na terenie gospodarstw rolniczych"
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przypomina rolnikom, że pozyskiwanie przez nich mięsa na własne potrzeby ze zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie takich jak: cielęta (do szóstego miesiąca życia), świnie, owce czy kozy wiąże się z dodatkowymi czynnościami weterynaryjnymi, m.in. koniecznością przeprowadzenia badania w kierunku włośnicy w przypadku świń.
W związku z tym, zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju w gospodarstwie, posiadacz zwierzęcia (w wypadku, gdy ubój jest prowadzony w gospodarstwie, w którym zwierzę jest utrzymywane) lub prowadzący gospodarstwo (wtedy, gdy ubój jest prowadzony w innym gospodarstwie niż gospodarstwo, w którym zwierzę było utrzymywane) obowiązany jest poinformować, powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju, o zamiarze jego przeprowadzenia.
Ponadto, posiadacz zwierzęcia ma obowiązek złożenia w
biurze powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
zgłoszenia uboju zwierzęcia w gospodarstwie. Zgłoszenia należy dokonać w
terminie 30 dni w przypadku świń oraz w terminie 7 dni w przypadku
bydła, owiec i kóz, od dnia w którym ubój miał miejsce. W przypadku
zgłoszeń ubojów dotyczących bydła do zgłoszenia należy dołączyć
paszporty zwierząt. Posiadacz dokonuje zgłoszenia na właściwym
formularzu udostępnionym przez Agencję. Zgłoszenia można również dokonać
za pośrednictwem sieci internetowej. Dokonując zgłoszenia trzeba
potwierdzić zgodność danych w nim zamieszczonych ze stanem faktycznym. W
przypadku, gdy ubój na użytek własny ma miejsce w innym gospodarstwie
niż gospodarstwo, w którym zwierzę jest utrzymywane, przemieszczenie
zwierzęcia do miejsca uboju powinno być odnotowane w CBD i w paszporcie
zwierzęcia.
Prawidłowe oraz terminowe dokonywanie zgłoszeń
umożliwia ustalenie skąd pochodzi zwierzę i gdzie było przemieszczane.
Informacja ta stanowi ważny element, obowiązującego w Unii Europejskiej,
systemu gwarantującego skuteczne zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt
oraz kierowania na rynki żywności bezpiecznej dla zdrowia konsumentów.
Przestrzeganie wszystkich procedur wynikających z funkcjonowania tego
systemu umożliwia swobodny dostęp zwierząt i produktów pochodzenia
zwierzęcego trafiających z państw członkowskich Unii Europejskiej na
rynki całej unii.
ARiMR przypomina też, że na wszystkich posiadaczach:
bydła, owiec, kóz i świń - ciąży obowiązek terminowego dokonywania w
"swoich" biurach powiatowych Agencji zgłaszania innych zdarzeń
dotyczących ich stad czyli muszą powiadamiać: o urodzeniach,
przemieszczaniu zwierząt do i z gospodarstwa, ich padnięciu czy zabiciu.
Do zgłoszenia padnięcia i zabicia bydła należy dołączyć paszport bydła.
O każdym przypadku padnięcia bydła, owiec lub kóz posiadacz zwierząt
gospodarskich ma też obowiązek natychmiastowego informowania powiatowego
lekarza weterynarii.
Przestrzeganie terminowego zgłaszania zdarzeń dotyczących bydła podlega kontroli w ramach "Systemu wzajemnej zgodności w obszarze identyfikacji i rejestracji zwierząt" i w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w wypełnianiu obowiązków związanych z ubojem czy innymi zdarzeniami w stadzie może skutkować nałożeniem sankcji finansowych na rolnika, który z nich się nie wywiązał.