Zwiększono głównie wyładunki śledzi o 51,1% do 29,8 tys. t oraz storni o 26,3% do 11,2 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 2,2% do 62,2 tys. t, a dorszy zmalały o 1,7% do 3,9 tys. t. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi. Połowy troci zwiększyły się w omawianym czasie o 38,9% do 51,6 tys. szt., a łososi o 30,9% do 5,3 tys. szt.
Podaż produktów rybnych z dużych zakładów przetwórstwa rybnego, a więc zatrudnienie powyżej 49 osób, wyniosła w okresie styczeń-czerwiec 2018 r. 236,3 tys. t i była o 10,5% większa niż w porównywalnych miesiącach roku poprzedniego. Spory wzrost połowów śledzi, storni i szprotów wpłynął na blisko 60% zwiększenie produkcji całych mrożonych ryb morskich - 19 tys. t. Taki produkt będzie mógł być później wykorzystywany przez przetwórnie w następnych miesiącach roku do produkcji m.in. konserw, marynat czy ryb wędzonych, kiedy to dostępność surowca bałtyckiego będzie ograniczona.
Dynamika zwyżki produkcji tej grupy towarowej będzie jednak maleć w drugiej połowie roku. W porównaniu z rokiem poprzednim wyraźnie wzrasta również produkcja świeżych lub chłodzonych filetów o 22% do 33,7 tys. t. Wysoki import śledzi skutkował też wyraźnie zwiększoną produkcją marynat o 11% do 41,9 tys. t, a makreli – 16% zwyżką produkcji konserw z tych ryb - 9,8 tys. t. Na poziomie podobnym do zeszłorocznego utrzymała się produkcja ryb wędzonych - 35,3 tys. t, w tym łososi była wyższa o 4,3% do 26,1 tys. t. Spośród wszystkich notowanych grup produktów największy wzrost produkcji w I półroczu 2018 r. zaobserwowano w przypadku przetworów i konserw z łososi o 65% do 7,3 tys. t.