Praca »

Starszy specjalista


Nr referencyjny: 9109576

Ważna przez:

Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie

Stanowisko: Starszy specjalista

Oferent: Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie


Opis stanowiska

Warunki pracy

Praca administracyjno-biurowa, ruchomy czas pracy, standardowe godz. pracy urzędu 08:15-16:15, obsługa komputera minimum 7 godz. dziennie, użytkowanie sprzętu biurowego (drukarka, kserokopiarka, niszczarka dokumentów), stanowisko pracy wymaga umiejętności pracy w sytuacjach stresowych i pod presją czasu. Charakter pracy wymagać będzie współpracy z innymi komórkami organizacyjnymi. W związku z tym, w zależności od potrzeb, praca będzie wymagać przemieszczania się na terenie budynku i poza nim. Pomieszczenie zakładu pracy uwzględnia potrzeby osób z niepełnosprawnościami w zakresie przystosowania stanowisk pracy. Obiekt posiada podjazd dla osób na wózkach inwalidzkich przy wejściu do budynku przy ul. Jagiellońskiej 76. Drzwi wejściowe do budynku przy ul. Jagiellońskiej 76 pozwalają na swobodny przejazd wózkiem inwalidzkim. W budynku przy ul. Jagiellońskiej 76 korytarze są przestronne, pozbawione progów, ponadto obiekt wyposażony jest w dźwigi osobowe z kabinami przystosowanymi dla osób z niepełnosprawnościami. Osoby z niepełnosprawnościami mogą swobodnie korzystać z toalety znajdującej się na parterze. Istnieje również możliwość dostosowania stanowiska pracy do potrzeb indywidualnej niepełnosprawności.

Zakres zadań

  • Realizuje zadania w zakresie znakowania żywności, w szczególności w zakresie stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, znakowania wartością odżywczą, znakowania datą oraz znakowania informacją o alergenach, w celu zapewnienia przestrzegania przepisów w tym obszarze - przygotowuje projekty pism, rozwiązań prawnych, stanowisk, wkładów do interpelacji, zapytań, maili, wytycznych dla przedsiębiorców i organów urzędowej kontroli żywności
  • Współpracuje z Komisją Europejską, EFSA, Ministerstwem Zdrowia, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - Państwowym Instytutem Badawczym, Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius) w Polsce oraz innymi instytucjami krajowymi i zagranicznymi, które realizują zadania w obszarze znakowania żywności, w celu przedstawienia lub pozyskania opinii i wypracowania jednolitego podejścia w stosowaniu przepisów
  • Bierze udział w posiedzeniach grup roboczych, konferencjach i spotkaniach organizowanych przez instytucje międzynarodowe, unijne i krajowe, dot. znakowania żywności, w szczególności w zakresie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, znakowania wartością odżywczą, znakowania datą oraz znakowania informacją o alergenach, w celu zaprezentowania stanowiska Polski lub stanowiska urzędu
  • Opracowuje wkłady do krajowego planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu realizowanego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie badania alergenów, w celu zapewnienia skutecznego nadzoru rynku
  • Przygotowuje materiały i prowadzi szkolenia dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz innych zainteresowanych stron w obszarze znakowania żywności, w szczególności w zakresie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, znakowania wartością odżywczą, znakowania datą oraz znakowania informacją o alergenach, w celu zapewnienia skutecznego nadzoru rynku i jednolitego podejścia do stosowania przepisów
  • Uczestniczy w kontrolach pionów bezpieczeństwa żywności w organach Państwowej Inspekcji Sanitarnej w obszarze znakowania żywności, w szczególności w zakresie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, znakowania wartością odżywczą, znakowania datą oraz znakowania informacją o alergenach, w celu zapewnienia skutecznego nadzoru rynku i jednolitego podejścia do stosowania przepisów

Wymagania:

Wymagania niezbędne

wykształcenie: wyższe w obszarze nauk przyrodniczych lub medycznych
doświadczenie zawodowe/staż pracy: co najmniej 1 rok doświadczenia zawodowego w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia
  • Znajomość problematyki związanej z bezpieczeństwem żywności i żywienia, w szczególności w zakresie znakowania
  • Znajomość aktów prawnych krajowych i unijnych w zakresie znakowania żywności
  • Znajomość przepisów ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • Znajomość języka angielskiego na poziomie bardzo dobrym
  • Umiejętność argumentowania
  • Asertywność
  • Umiejętność formułowania wypowiedzi pisemnych
  • W służbie cywilnej nie może być zatrudniona osoba, która w okresie od dnia 22 lipca 1944 r. do dnia 31 lipca 1990 r. pracowała lub pełniła służbę w organach bezpieczeństwa państwa lub była współpracownikiem tych organów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944–1990 oraz treści tych dokumentów - nie dotyczy kandydatek/kandydatów urodzonych 1 sierpnia 1972 r. lub później. Osoba wybrana do zatrudnienia będzie musiała złożyć oświadczenie lustracyjne, jeśli urodziła się przed 1 sierpnia 1972 r.
  • Posiadanie obywatelstwa polskiego
  • Korzystanie z pełni praw publicznych
  • Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe

Wymagania dodatkowe

Forma kontaktu:

Zobacz pełną treść oferty pracy

Zobacz inne oferty pracy Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie

źródło: praca.pl

data publikacji: 2024-06-25