Praca » Inne

Wojewódzki inspektor weterynaryjny w zespole ds. bezpieczeństwa żywności


Nr referencyjny: 1068874

Ważna przez:

Lokalizacja: Szczecin, zachodniopomorskie

Stanowisko: Wojewódzki inspektor weterynaryjny w zespole ds. bezpieczeństwa żywności

Oferent: Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie


Opis stanowiska

Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:

  • Kierowanie pracą zespołu ds. bezpieczeństwa żywności.
  • Kontrola merytoryczna działalności Powiatowego Lekarza Weterynarii z zakresie sprawowania przez niego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w zakładach produkujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego w celu sprawowania poprawności sprawowanego nadzoru.
  • Sporządzanie dokumentacji związanej z nadzorem nad działalnością Powiatowego Lekarza Weterynarii w zakresie sprawowanego nadzoru nad warunkami weterynaryjnymi przy produkcji środków spożywczych w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego.
  • Przygotowywanie projektów pism i dokumentów w celu przedłożenia Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii w Szczecinie w obszarze bezpieczeństwa żywności.
  • Przygotowywanie rocznych planów i harmonogramów kontroli w obszarze bezpieczeństwa żywności w celu przedłożenia Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii w Szczecinie.
  • Rozpatrywanie pod względem merytorycznym odwołań od decyzji Powiatowych Lekarzy Weterynarii, analiza dokumentacji i przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych w celu przedłożenia proponowanych rozstrzygnięć Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii w obszarze bezpieczeństwa żywności.
  • Opracowywanie i sporządzanie tematyczne informacji na żądanie Głównego Lekarza Weterynarii w celu przekazania do Głównego Inspektoratu Weterynarii w Warszawie.
  • Udział w auditach w Powiatowych Inspektoratach Weterynarii jako ekspert merytoryczny w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Warunki pracy

  • Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań

  • - obciążenie mięśniowo-szkieletowe oraz obciążenie narządu wzroku podczas pracy przy monitorach ekranowych
    - mikroklimat zimny – kontrola w chłodniach składującej żywność pochodzenia zwierzęcego
    - mikroklimat gorący – kontrola w rzeźniach
    - praca w siedzibie jak i poza siedzibą urzędu
    - praca w zespole
    - obciążenie psychiczne – kontakt z kontrolowanym
  • Miejsce i otoczenie organizacyjno-techniczne stanowiska pracy

  • Narzędzia i materiały pracy – komputer, przy którym praca jest długotrwała.
    Praca wykonywana jest w budynku nie posiadającym podjazdu. Brak jest odpowiednio dostosowanych toalet dla osób niepełnosprawnych.
    Miejsce pracy w siedzibie Inspektoratu mieści się na trzecim piętrze budynku biurowo-laboratoryjnego.
    Inne

Wymagania:

Wymagania związane ze stanowiskiem pracy

n i e z b ę d n e
  • wykształcenie: wyższe weterynaryjne
  • doświadczenie zawodowe/staż pracy: 5 lat doświadczenia zawodowego w administracji publicznej w zakresie realizacji zadań związanych z weterynarią ( obszar higieny żywności )
  • pozostałe wymagania niezbędne:
    • prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii na terytorium RP,
    • znajomość prawa weterynaryjnego, wspólnotowego, krajowego i państw trzecich,
    • znajomość aktualnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie postępowania administracyjnego,
    • umiejętność koordynowania pracy zespołu, kreatywność, dyspozycyjność,
    • umiejętność organizowania i planowania pracy.
    • specjalizacja z zakresu higieny żywności
wymagania dodatkowe
  • Staranność, rzetelność, obowiązkowość.
  • Prawo jazdy kat. B.

Forma kontaktu:

Zobacz pełną treść oferty pracy

Zobacz inne oferty pracy Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie

źródło: praca.pl

data publikacji: 2016-04-20