Praca » Inne

Główny specjalista


Nr referencyjny: 1994115

Ważna przez:

Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie

Stanowisko: Główny specjalista

Oferent: Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie


Opis stanowiska

Warunki pracy

Praca biurowa wykonywana przy użyciu komputera oraz urządzeń techniki biurowej (kserokopiarka, skaner, niszczarka). Praca wykonywana w pozycji przemiennej na terenie Głównego Inspektoratu Weterynarii lub na zewnątrz (delegacje).
Miejsce i otoczenie organizacyjno–techniczne stanowiska pracy:
Stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym na IV lub V piętrze w budynku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ul. Wspólnej 30. Ze względu na konstrukcję budynku – okna w pomieszczeniach biurowych na V piętrze zamontowane są w połaciach dachowych. Budynek dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez: zapewnienie odpowiedniej szerokości drzwi i ciągów komunikacyjnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, dostosowanie toalet. Platformy przyschodowe zamontowane są przy schodach wewnętrznych prowadzących z holu głównego na korytarze parteru oraz przy wejściu do budynku od ul. Żurawiej. Budynek może stwarzać problemy komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych ruchowo ze względu na korytarze dzielone drzwiami z samozamykaczami.

Zakres zadań

  • ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania wojewódzkich i powiatowych oraz urzędowych lekarzy weterynarii, w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
  • przygotowywanie wzorów świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych, w celu umożliwienia polskim zakładom eksportu tych produktów do państw trzecich.
  • prowadzenie współpracy z instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi w sprawach dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych oraz uczestniczenie w sympozjach zarówno w kraju jak i za granicą.
  • prowadzenie korespondencji bieżącej w zakresie higieny bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych w celu realizacji zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego.
  • przygotowywanie odpowiedzi na kwestionariusze państw trzecich oraz branie udziału jako ekspert GIW, w misjach (kontrolach) państw trzecich, mających na celu zatwierdzenie systemu nadzoru weterynaryjnego działającego w Polsce, lub zatwierdzenie konkretnych polskich zakładów na rynki państw trzecich.
  • przygotowywanie odpowiedzi na kwestionariusze inspektorów FVO oraz branie udziału jako ekspert GIW, w misjach (kontrolach) FVO, mających na celu sprawdzenie systemu nadzoru weterynaryjnego nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych, w zakładach działających na terenie Polski.
  • opiniowanie w zakresie właściwości Biura projektów aktów prawnych przesłanych w ramach uzgodnień resortowych i międzyresortowych w celu weryfikacji ich spójności z innymi normami prawnymi oraz dostosowania ich do polskich realiów oraz samodzielne przygotowywanie z dwuletnim wyprzedzeniem i ponoszenie odpowiedzialności za opracowane wzory formularzy sprawozdawczych RRW 6.

Wymagania:

Wymagania niezbędne

wykształcenie: wyższe weterynaryjne lub technologia żywności
doświadczenie zawodowe/staż pracy: 5 lat doświadczenia zawodowego praca w Inspekcji Weterynaryjnej lub administracji publicznej na stanowisku o podobnym zakresie obowiązków
  • Wiedza: znajomość przepisów weterynaryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, znajomość przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego.
  • Kompetencje: kreatywność, samodzielność, inicjatywa, rzetelność, komunikatywność, terminowość.
  • Umiejętności: bardzo dobra organizacja pracy własnej, pracy pod presją czasu, radzenia sobie ze stresem.
  • Znajomość języka angielskiego na poziomie B2
  • Posiadanie obywatelstwa polskiego
  • Korzystanie z pełni praw publicznych
  • Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe

Wymagania dodatkowe

  • Studia podyplomowe specjalizacyjne: (1) dla lekarzy weterynarii - z zakresu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego lub epizootiologii i administracji weterynaryjnej, (2) dla technologów żywności - podyplomowe studia kierunkowe.
  • Przeszkolenie: (1) z zasad wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP, (2) audytora wewnętrznego systemu HACCP.

Forma kontaktu:

Zobacz pełną treść oferty pracy

Zobacz inne oferty pracy Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie

źródło: praca.pl

data publikacji: 2018-06-08