Praca » Inne
Główny specjalista
Nr referencyjny: 1994115
Ważna przez:
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Stanowisko: Główny specjalista
Oferent: Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
Opis stanowiska
Warunki pracy
Praca biurowa wykonywana przy użyciu komputera oraz urządzeń techniki biurowej (kserokopiarka, skaner, niszczarka). Praca wykonywana w pozycji przemiennej na terenie Głównego Inspektoratu Weterynarii lub na zewnątrz (delegacje).Miejsce i otoczenie organizacyjno–techniczne stanowiska pracy:
Stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym na IV lub V piętrze w budynku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ul. Wspólnej 30. Ze względu na konstrukcję budynku – okna w pomieszczeniach biurowych na V piętrze zamontowane są w połaciach dachowych. Budynek dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez: zapewnienie odpowiedniej szerokości drzwi i ciągów komunikacyjnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, dostosowanie toalet. Platformy przyschodowe zamontowane są przy schodach wewnętrznych prowadzących z holu głównego na korytarze parteru oraz przy wejściu do budynku od ul. Żurawiej. Budynek może stwarzać problemy komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych ruchowo ze względu na korytarze dzielone drzwiami z samozamykaczami.
Zakres zadań
- ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania wojewódzkich i powiatowych oraz urzędowych lekarzy weterynarii, w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
- przygotowywanie wzorów świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych, w celu umożliwienia polskim zakładom eksportu tych produktów do państw trzecich.
- prowadzenie współpracy z instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi w sprawach dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych oraz uczestniczenie w sympozjach zarówno w kraju jak i za granicą.
- prowadzenie korespondencji bieżącej w zakresie higieny bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych w celu realizacji zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego.
- przygotowywanie odpowiedzi na kwestionariusze państw trzecich oraz branie udziału jako ekspert GIW, w misjach (kontrolach) państw trzecich, mających na celu zatwierdzenie systemu nadzoru weterynaryjnego działającego w Polsce, lub zatwierdzenie konkretnych polskich zakładów na rynki państw trzecich.
- przygotowywanie odpowiedzi na kwestionariusze inspektorów FVO oraz branie udziału jako ekspert GIW, w misjach (kontrolach) FVO, mających na celu sprawdzenie systemu nadzoru weterynaryjnego nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych, w zakładach działających na terenie Polski.
- opiniowanie w zakresie właściwości Biura projektów aktów prawnych przesłanych w ramach uzgodnień resortowych i międzyresortowych w celu weryfikacji ich spójności z innymi normami prawnymi oraz dostosowania ich do polskich realiów oraz samodzielne przygotowywanie z dwuletnim wyprzedzeniem i ponoszenie odpowiedzialności za opracowane wzory formularzy sprawozdawczych RRW 6.
Wymagania:
Wymagania niezbędne
wykształcenie: wyższe weterynaryjne lub technologia żywnościdoświadczenie zawodowe/staż pracy: 5 lat doświadczenia zawodowego praca w Inspekcji Weterynaryjnej lub administracji publicznej na stanowisku o podobnym zakresie obowiązków
- Wiedza: znajomość przepisów weterynaryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, znajomość przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego.
- Kompetencje: kreatywność, samodzielność, inicjatywa, rzetelność, komunikatywność, terminowość.
- Umiejętności: bardzo dobra organizacja pracy własnej, pracy pod presją czasu, radzenia sobie ze stresem.
- Znajomość języka angielskiego na poziomie B2
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
- Studia podyplomowe specjalizacyjne: (1) dla lekarzy weterynarii - z zakresu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego lub epizootiologii i administracji weterynaryjnej, (2) dla technologów żywności - podyplomowe studia kierunkowe.
- Przeszkolenie: (1) z zasad wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP, (2) audytora wewnętrznego systemu HACCP.
Forma kontaktu:
Zobacz pełną treść oferty pracy
Zobacz inne oferty pracy Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
źródło: praca.pl
data publikacji: 2018-06-08