BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (9.02.2025)


Dodano: 25.02.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (9.02.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W pierwszym tygodniu lutego br. zarówno w Polsce, jak i na rynku UE nastąpiło wyhamowanie spadku cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 3–9.02.2025 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 179,30 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom wyższy o 0,2% niż tydzień wcześniej, ale niższy odpowiednio o 4,5% i o 12% niż przed miesiącem i rokiem. Na rynkach największych producentów wieprzowiny najbardziej wzrosła tygodniowa cena świń rzeźnych w Polsce - o 3,6% do 171,73 EUR/100 kg, a największy spadek nastąpił w Niemczech - o 0,7% do 180,42 EUR/100 kg. Jednocześnie w Belgii, Danii, Francji, Hiszpanii i Niderlandach tygodniowa cena skupu była stabilna lub nie uległa istotnej zmianie.

W Polsce zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały świnie rzeźne po 5,54 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 6,5% niż przed miesiącem oraz o 19% niż przed rokiem.

Na sesji w dniu 12 lutego br. niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) czwarty tydzień z rzędu podtrzymało rekomendowaną cenę tucznika o mięsności 57% na poziomie 1,72 EUR/kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za wzrostem cen żywca wieprzowego w skupie podrożało mięso. Zakłady sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,19 zł/kg, tj. o blisko 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 10% niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była niższa o 18% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 3–9.02.2025 r. nastąpił o 0,6% tygodniowy spadek cen zakupu bydła rzeźnego, do 11,23 zł/kg. Żywiec wołowy był droższy o 4% niż przed miesiącem oraz o 14,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 22,88 zł/kg względem 22,81 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu była wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W pierwszym tygodniu lutego br. na rynku krajowym kurczęta brojlery skupowano po 5,22 zł/kg, tj. drożej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1,5% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 8,24 zł/kg, a więc więcej odpowiednio o 2% i o 7% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 6,19 zł/kg, czyli mniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 13%, indyki – o 34%, a kaczki brojlery o 8% tańsze.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,00 zł/kg, tj. drożej o 7,5% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 1% i ukształtowała się na po-ziomie 14,08 zł/kg. Była ona jednak niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 14%, a tuszki indyków – o 4,5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl