BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (8.01.2023)


Dodano: 23.01.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (8.01.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym w dniach 2–8.01.2023 r. w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena żywca wieprzowego była w miarę stabilna i ukształtowała się na poziomie 7,52 zł/kg wobec 7,51 zł/kg tydzień wcześniej. Była ona niższa o 3% niż przed miesiącem, ale wyższa o 68% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W Polsce w pierwszym tygodniu stycznia 2023 r. półtusze wieprzowe zbywano po 11,03 zł/kg, czyli o taniej 0,06 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2,5% przed miesiącem. Cena półtusz była większa o 62% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W krajowym skupie w pierwszym tygodniu 2023 r. za żywiec wołowy dostawcy uzyskiwali 10,89 zł/kg, tj. mniej o 0,5% niż w końcu 2022 r. Cena bydła rzeźnego była wyższa o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W Polsce w zakładach mięsnych cena sprzedaży ćwierćtusz wołowych kompensowanych z młodych buhajków do 2 lat ukształtowała się na poziomie 21,66 zł/kg, czyli niższym o 0,13 z ł/kg niż tydzień wcześniej. Jednocześnie była ona wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 14% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W pierwszym tygodniu stycznia 2023 r. ceny skupu monitorowanych rodzajów żywca drobiowego uległy spadkowi. Kurczęta brojlery skupowano po 5,67 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena indyków wyniosła 9,13 zł/kg i była odpowiednio o 2% i 1% mniejsza niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy otrzymywali 7,68 zł/kg, a więc mniej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta oraz kaczki brojlery były droższe o 29%, a indyki – o 58%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 2–8.01.2023 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 8,43 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 15,42 zł/kg i była niższa odpowiednio o 6% i 2% niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Tuszki kurcząt były droższe niż przed rokiem o 13%, a tuszki indyków – o 48%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: MRiRW

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl