BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (7.07.2024)


Dodano: 24.07.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (7.07.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym od drugiej dekady czerwca br. utrzymuje się obniżka cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 1–7.07.2024 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 7,42 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 20,5% niż przed rokiem.

W Unii Europejskiej średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 217,60 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 225,78 EUR/100 kg, tj. wyższym o 3,8% niż w UE i m.in. o 0,6% niż w Niemczech, o 0,9% niż w Hiszpanii i o 23% niż w Danii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W pierwszym tygodniu lipca br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 10,81 zł/kg wobec 10,83 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen niższy o 2% niż na początku czerwca br. oraz o 19% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Cena zakupu bydła rzeźnego nieco wzrosła w porównaniu z poprzednim tygodniem i ukształtowała się na poziomie 9,99 zł/kg, a zatem wyższym o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale niższym o 0,06 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem 2023 r. żywiec ten był droższy o 2%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W pierwszym tygodniu lipca 2024 r. w zakładach objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW w skupie żywca drobiowego przeważały obniżki cen, a wzrost odnotowano jedynie w przypadku kurcząt brojlerów. W dniach 1–7.07.2024 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,08 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2,5% niż przed miesiącem. Cena indyków w ciągu tygodnia zmniejszyła się o 0,5% i wyniosła 6,48 zł/kg. Była ona jednak wyższa o około 2% niż na początku czerwca br. Kaczki brojlery skupowano po 5,37 zł/kg, a więc taniej odpowiednio o 5% i 4% niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Cena gęsi, w porównaniu z poprzednim tygodniem obniżyła się o 2% do 11,02 zł/kg, ale była wyższa o 4% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem kurczęta brojlery były tańsze o 8%, indyki – o 7%, kaczki brojlery – o 30%, a gęsi tuczone – o 30,5%

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych, podobnie jak przed tygodniem i miesiącem, zakłady drobiarskie zbywały po 8,76 zł/kg. Cena tuszek indyków patroszonych wyniosła 16,36 zł/kg i była wyższa odpowiednio o 12% i o 16% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były droższe o 9% niż przed rokiem, a tuszki indyków – o 3%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl