BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (6.04.2025)


Dodano: 24.04.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (6.04.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu mięsa wieprzowego

Na rynku unijnym utrzymujący się od początku lutego 2025 r. wzrost cen zakupu żywca wieprzowego przybrał na sile w drugiej połowie marca br. W dniach 31.03 – 6.04.2025 r. średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE zwiększyła się o 5% w obrębie tygodnia i ukształtowała się na poziomie 198,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona wyższa o 9% niż przed miesiącem, ale niższa o 9% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 215,20 EUR/100 kg i była większa o 8% niż średnio w UE oraz o 2% niż w Hiszpanii, o blisko 8% niż w Niemczech i o 23% niż w Danii. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Niderlandach i we Francji.

W Polsce, podobnie jak w UE, ceny zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu kwietnia br. odnotowywały dalszy wzrost. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.03–6.04.2025 r. nabywały trzodę chlewną po 6,91 zł/kg, czyli drożej o 10% niż tydzień wcześniej i o 20% przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była niższa o 6% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe w zakładach mięsnych. Półtusze wieprzowe zbywano po 10,53 zł/kg, a więc drożej o 15% niż w poprzednim tygodniu oraz o 21% niż przed miesiącem. Półtusze wieprzowe były jednocześnie tańsze o 1,5% niż w analogicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W pierwszym tygodniu kwietnia br. krajowa cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 12,57 zł/kg, a zatem wyższym o 1% niż przed tygodniem oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem żywiec wołowy był droższy o 27%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat przeciętnie po 24,71 zł/kg, o 0,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i odpowiednio o 4% i 21% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 31.03–6.04.2025 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,67 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,13 zł/kg, a więc wyższym o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,24 zł/kg, czyli taniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki podrożały o 47%, kurczęta brojlery – o 16,5%, a kaczki brojlery - o 4%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,55 zł/kg, a więc drożej o 3% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,79 zł/kg i była wyższa o 2% niż przed tygodniem oraz o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 13%, a tuszki indyków – o 12%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl