BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (4.12.2022)


Dodano: 18.12.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (4.12.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W okresie przedświątecznym, zarówno na rynku Unii Europejskiej, jak i krajowym notowana jest sezonowa zwyżka cen skupu żywca wieprzowego. W UE w dniach 28.11 –4.12.2022 r. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 203,40 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 3% i 57% niż przed miesiącem i rokiem. Największy tygodniowy wzrost cen odnotowano na Litwie o 7% do 198,89 EUR/100 kg i w Polsce o 4,7% do 213,69 EUR/100 kg. W Polsce w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano po 7,63 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była wyższa o 78% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na przełomie listopada i grudnia 2022 r. podrożały półtusze wieprzowe, które zbywano po 10,94 zł/kg, tj. drożej o 4,5% niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 8% niż na początku listopada br. oraz o 75% niż w porównywalnym okresie 2021 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 28.11 –4.12.2022 r. na rynku krajowym nastąpił dalszy spadek cen żywca wołowego. Dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali 10,77 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w po-przednim tygodniu oraz o 2,5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wołowy był droższy o 14%. Systematyczny wzrost cen żywca wołowego utrzymuje się w Unii Europejskiej. Na przełomie listopada i grudnia 2022 r. średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w UE ukształtowała się w granicy 503,81 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 502,84 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 1% niż przed miesiącem oraz o 17% niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 489,13 EUR/100 kg i była niższa o 3% od średniej ceny w UE.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W ślad za obniżką cen żywca w skupie taniało mięso wołowe. Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 21,68 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu była wyższa o 12% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na przełomie listopada i grudnia 2022 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, notowany był nieznaczny wzrost cen skupu indyków. Dostawcy za żywiec indyczy uzyskiwali 9,19 zł/kg, czyli więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W obrębie tygodnia kurczęta brojlery potaniały o 1% do 5,93 zł/kg. Jednocześnie ich cena była niższa o 1,5% niż przed miesiącem. Cena skupu gęsi tuczonych wyniosła 18,83 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 15% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,64 zł/kg względem 7,63 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 40%, indyki – o 78%, a kaczki brojlery – o 40%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 8,15 zł/kg wobec 8,14 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tuszek kurcząt była niższa o 4% niż na początku listopada br., ale wyższa o 16% niż w tym samym okresie 2021 r. Tuszki indyków w ujęciu tygodnia podrożały o 1% do 15,80 zł/kg. Jednocześnie kosztowały one więcej niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 6% i 47%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl