BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (29.09.2024)


Dodano: 15.10.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (29.09.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 23–29.09.2024 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne po 7,10 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 3% niż przed miesiącem, ale niższy o 13% niż w porównywalnym okresie 2023 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe zbywano po 10,44 zł/kg, czyli taniej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu wieprzowego była wyższa o 4% niż przed miesiącem, ale o 12% niższa przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Ceny żywca wołowego zarówno w UE, jak i w Polsce kształtują się na poziomie wyższym niż przed rokiem. W UE w dniach 23–29.09.2024 r. średnio za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali 517,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 7% droższy niż przed rokiem.

Cena żywca tej klasy w Polsce w przeliczeniu na euro ukształtowała się na poziomie 502,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa niż m.in. we Włoszech - 550,45 EUR/100 kg, Hiszpanii - 555,10 EUR/100 kg, Niemczech - 518,58 EUR/100 kg i Irlandii - 515,71 EUR/100 kg, ale wyższa niż we Francji - 483,75 EUR/100 kg i Niderlandach - 481,63 EUR/100 kg.

Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu września br. dostawcom za żywiec wołowy płacono 10,09 zł/kg wobec 10,06 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to drożej o 2% niż miesiąc i rok wcześniej.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W zakładach mięsnych ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,07 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,23 zł/kg, tj. zbliżonym do notowanego przed tygodniem i miesiącem. Za indyki dostawcom płacono 6,74 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Gęsi tuczone skupowano po 11,52 zł/kg,tj. drożej o 1% niż przed tygodniem, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Cena skupu kaczek brojlerów wyniosła 5,64 zł/kg, a więc więcej o blisko 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Poziom cen kurcząt brojlerów był zbliżony do cen uzyskiwanych przed rokiem, indyki były droższe o 12,5%, a kaczki brojlery i gęsi tuczone potaniały odpowiednio o 21% i o 26%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych w ciągu tygodnia zmalała o 10%, do 8,48 zł/kg. Była ona o 6% niższa niż przed miesiącem, ale o 3% wyższa niż przed rokiem. Tuszki indyków sprzedawano po 14,33 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego asortymentu drobiowego była wyższa o 4% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: RGBStock

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl