BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (27.11.2022)


Dodano: 12.12.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (27.11.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W listopadzie br. na rynku krajowym rosły ceny żywca wieprzowego. W dniach 21–27.11.2022 r. zakłady mięsne monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 7,32 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 73% niż przed rokiem. W UE w czwartym tygodniu listopada br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 199,34 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i ukształtowała się na poziomie wyższym o 1% do uzyskanego przed tygodniem i o 0,5% niż przed miesiącem. Była ona również większa o 55% niż przed rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej wyniosła 204,04 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% niż średnio w UE, o 1% niż na rynku niemieckim, o 11% niż na rynku duńskim oraz o 17% niż w Niderlandach.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w dniach 21–27.11.2022 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 10,47 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 69% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W okresie trzech pierwszych tygodni listopada 2022 r. ceny skupu żywca wołowego w Polsce ulegały niewielkim zmianom. W czwartym tygodniu listopada br. bydło rzeźne potaniało względem poprzedniego tygodnia o 1,5% do 10,89 zł/kg. Żywiec wołowy był również tańszy o 0,5% niż przed miesiącem, ale droższy o 16% niż w analogicznym okresie 2021 r. W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się w granicy 502,84 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była podobna do otrzymanej tydzień wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 17,5% niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 490,09 EUR/100 kg i była niższa o 2,5% od ceny w UE.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 21,89 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,09 zł/kg niż w ostatnim tygodniu października br. Cena tego asortymentu była wyższa o 4% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W czwartym tygodniu listopada 2022 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,99 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Indyki skupowano po 9,16 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena skupu gęsi tuczonych wyniosła 18,45 zł/kg i była wyższa o 5% niż tydzień wcześniej i o 14% niż w ostatnim tygodniu października br. Kaczki brojlery, w porównaniu z poprzednim tygodniem, a więc potaniały o 1% do 7,63 zł/kg, ale jednocześnie były droższe o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 51%, indyki – o 79%, a kaczki brojlery – o 46%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 21–27.11.2022 r. cena tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 8,14 zł/kg, czyli niższym o 3% niż tydzień wcześniej, ale o 11% wyższym niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt patroszonych były również droższe o 18% niż w porównywalnym okresie 2021 r. Tuszki indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu, zbywano po 15,65 zł/kg. Cena tego asortymentu była o 5% wyższa niż miesiąc wcześniej i wyższa o 36% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl