BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.12.2022)


Dodano: 10.01.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.12.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Duża podaż żywca na rynku w tygodniach poprzedzających Święta Bożego Narodzenia skutkowała ponownym obniżeniem się cen skupu w ubojniach. W dniach 19–25.12.2022 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano po 7,52 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 3% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 66,5% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2021 r. W ujęciu regionalnym ceny zakupu świń rzeźnych były najwyższe w makroregionie środkowo-wschodnim - 7,56 zł/kg, a najniższe w północnym - 7,43 zł/kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 11,23 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była wyższa o 65% w stosunku do notowań z tego samego okresu 2021 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Za bydło rzeźne w skupie krajowym dostawcom płacono 10,57 zł/kg względem 10,61 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem, ale wyższy o 16% niż w analogicznym tygodniu 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W dniach 19–25.12.2022 r. cena ćwierćtusz wołowych kompensowanych z młodych buhajków do 2 lat ukształtowała się w granicy 21,56 zł/kg, a zatem wyższej o 1% niż tydzień wcześniej. Ćwierćtusze były o 1,5% tańsze niż przed miesiącem, ale droższe o 15% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W ostatnim tygodniu przedświątecznym na rynku krajowym zaobserwowano zniżkę cen skupu monitorowanych gatunków żywca drobiowego. W dniach 19–25.12.2022 r. kurczęta brojlery nabywano po 5,71 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Pomimo tygodniowych zniżek cen kurczęta brojlery były droższe o 31,5% niż przed rokiem. Cena indyków w obrębie tygodnia zmniejszyła się też o około 1% do 9,19 zł/kg. Była ona wyższa o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 65% niż przed rokiem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 7,67 zł/kg w odniesieniu do 7,69 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 35,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W tygodniu poprzedzającym okres Bożego Narodzenia zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 6,92 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 15% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 16,25 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi w porównywalnym okresie 2021 r. cena tuszek kurcząt była wyższa o 6%, a tuszek indyków – o 44%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl