BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (24.11.2024)


Dodano: 12.12.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.11.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W Polsce w dniach 18–24.11.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 6,24 zł/kg względem 6,26 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 18% niż w analogicznym okresie 2023 r.

Na rynku UE średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E, ukształtowała się na poziomie 192,18 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 192,42 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. W Polsce cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 188,53 EUR/100 kg i była niższa o 2% niż średnio w UE oraz o 7% niż w Niemczech i Hiszpanii o 3%. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano m.in. dostawcom z Danii - 171,34 EUR/100 kg, Francji - 185,00 EUR/100 kg i Niderlandów - 161,94 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W przedostatnim tygodniu listopada br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,41 zł/kg, czyli taniej o 0,06 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była niższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 18–24.11.2024 r. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 10,60 zł/kg wobec 10,61 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 2,5% niż miesiąc wcześniej oraz o 10% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W obrębie tygodnia cena sprzedaży ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat wzrosła o 0,5% do 21,88 zł/kg. Ćwierci wołowe były droższe o 2% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W przedostatnim tygodniu listopada br. w zakładach drobiarskich objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 5,20 zł/kg, tj. mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 6% wyższa niż w porównywalnym okresie 2023 r. Indyki skupowano po 7,33 zł/kg wobec 7,35 zł/kg w poprzednim tygodniu. W obrębie miesiąca i roku indyki podrożały odpowiednio o 5% i 20%. Za kaczki brojlery płacono 5,89 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kaczki brojlery potaniały o 15%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 7,38 zł/kg, a więc niższym o 8% niż tydzień wcześniej oraz o 13% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 15,22 zł/kg, czyli drożej o 10,5% niż w po-przednim tygodniu oraz o 13% niż przed miesiącem. W stosunku do porównywalnego okresu 2023 r. tuszki indyków były droższe o 14%, a tuszki kurcząt patroszonych – o 1% tańsze.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl