BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (23.03.2025)


Dodano: 07.04.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.03.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


W dniach 17–23.03.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ceny kształtowały się następująco:

Ceny zakupu żywca wieprzowego

Cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 5,87 zł/kg. Była ona wyższa o 2% niż przed tygodniem i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem, ale niższa o 19% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu marca br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,74 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe kosztowały mniej o 18% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Od 2024 r. w Polsce utrzymuje się trend wzrostowy cen zakupu bydła rzeźnego. W dniach 17–23.03.2025 r. cena zakupu żywca wołowego kształtowała się na poziomie 12,35 zł/kg, a zatem wyższym o 0,7% niż przed tygodniem i o 7% niż przed miesiącem, a także o 24% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane po 24,40 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o blisko 6% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była większa o 20% niż w tym samym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu marca br. na rynku krajowym kontynuowana była dalsza zwyżka cen zakupu żywca drobiowego. Najwięcej, bo o 2% w ciągu tygodnia, podrożały kurczęta brojlery, za które dostawcy uzyskiwali 5,62 zł/kg.

Był to poziom cen wyższy o 4% niż przed miesiącem. Żywiec indyczy skupowano po 8,93 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów w obrębie tygodnia wzrosła o 0,5% do 6,25 zł/kg. W stosunku do cen uzyskanych przed rokiem żywiec indyczy był droższy o 43,5%, kurczęta brojlery – o 16%, a kaczki brojlery o 3%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 9,39 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,07 zł/kg i była wyższa o 0,4% niż przed tygodniem, ale 0,3% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 14%, a tuszki indyków – o 8%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl