BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (21.07.2024)


Dodano: 07.08.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.07.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 15–21.07.2024 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano po 7,13 zł/kg, a więc taniej o 0,5% niż przed tygodniem oraz o 5,5% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena żywca wieprzowego była niższa o 19% niż przed rokiem.

Ten sam, co w Polsce kierunek zmian cen żywca wieprzowego notowany jest również w UE. W trzecim tygodniu lipca br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 214,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do uzyskanej w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio mniejsza o 3% i o 14% niż przed miesiącem i rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 218 EUR/100 kg, a więc więcej o 1,6% niż w UE oraz m.in. o 22% niż w Niderlandach i o 18% niż w Danii. Jednocześnie cena żywca wieprzowego w Polsce była m.in. niższa o 1% niż w Niemczech oraz o 3% niż w Hiszpanii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 10,39 zł/kg i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej. Półtusze były tańsze o 5% niż przed miesiącem i o 19% niż w porównywalnym okresie przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym bydło rzeźne, tak jak tydzień wcześniej, skupowano po 9,99 zł/kg. Cena tego żywca była niższa o 1% niż przed miesiącem, ale wyższa o 3% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Od maja br. na rynku krajowym nieprzerwanie rosną ceny skupu kurcząt brojlerów. W dniach 15–21.07.2024 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 5,17 zł/kg, tj. więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery były o 5,5% tańsze niż w analogicznym okresie 2023 r. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 6,48 zł/kg wobec 6,47 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 2% niż przed miesiącem, ale niższy o 1% niż przed rokiem. Gęsi tuczone skupowano po 11,48 zł/kg, tj. drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale taniej o 26% niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 5,59 zł/kg i była niższa o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie kaczki brojlery skupowano o 26% taniej niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 15–21.07.2024 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,90 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 5,5% i o 8% niż przed miesiącem i rokiem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia obniżyła się o 3% do 13,88 zł/kg. Była ona niższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 3% niż w analogicznym okresie 2023 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl