BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (2.02.2025)


Dodano: 17.02.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (2.02.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


W Polsce w dniach 27.01 – 2.02.2025 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 5,35 zł/kg, czyli taniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 12% niż przed miesiącem oraz o 20% niż przed rokiem.

Na sesji w dniu 5 lutego br. niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) trzeci tydzień z rzędu podtrzymało rekomendowaną cenę tucznika o mięsności 57% na poziomie 1,72 EUR/kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano po 8,13 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu wieprzowego była niższa o 17% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W Polsce utrzymuje się systematyczny wzrost cen żywca wołowego. W ostatnim tygodniu stycznia br. cena bydła rzeźnego wzrosła o 0,4% i ukształtowała się na poziomie 11,29 zł/kg. Za żywiec wołowy płacono więcej o 5% niż przed miesiącem i o 14,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 22,81 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ćwierćtusze były droższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i 11,5%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 27.01 – 2.02.2025 r. na rynku krajowym odnotowano dalszy wzrost cen żywca drobiowego. W ciągu tygodnia indyki podrożały o 2%, które skupowano po 8,05 zł/kg, a zatem o 5% drożej niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,20 zł/kg, tj. o 1% wyższym niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 6,22 zł/kg, czyli więcej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki podrożały o 30%, kurczęta brojlery – o 12%, a kaczki brojlery potaniały o 7%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,37 zł/kg, a więc drożej o 3% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia obniżyła się o ponad 2% do 13,88 zł/kg. Była ona niższa o 14% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 13%, a tuszki indyków – o 5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl