- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
Rynek mięsa w Polsce (20.11.2022)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 14–20.11.2022 r. na rynku krajowym cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się w granicy 7,13 zł/kg, tj. o 1% wyższej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższej niż przed miesiącem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za zwyżką cen w skupie podrożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,31 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3% taniej niż przed miesiącem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Cena zakupu żywca wołowego od początku listopada br. jest w miarę stabilna. W dniach 14–20.11.2022 r. ukształtowała się ona na poziomie 11,06 zł/kg względem 11,05 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był droższy odpowiednio o 1% i 19% niż przed miesiącem i rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu listopada br. ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat zbywano po 21,63 zł/kg, a zatem taniej o 0,13 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku ćwierćtusze były o 8% droższe.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 14–20.11.2022 r. w podmiotach skupujących, monitorowanych przez ZSRIR MRiRW notowano zwyżkę cen większości gatunków żywca drobiowego. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,09 zł/kg, czyli wyższym o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 78% niż rok wcześniej. Gęsi tuczone, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 5% do 17,51 zł/kg. Jednocześnie były one droższe o 7% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,67 zł/kg, czyli drożej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena tego żywca była o 47% wyższa niż w porównywalnym okresie 2021 r. Niewielkiej obniżce uległa cena skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono 6,03 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1–2 gr/kg niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 47,5% wyższy niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu listopada br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 8,38 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 16% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, w stosunku do poprzedniego tygodnia, wzrosła o 4% do 15,65 zł/kg i była o 6% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 33%, a indyków – o 48%.
W dniach 14–20.11.2022 r. na rynku krajowym cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się w granicy 7,13 zł/kg, tj. o 1% wyższej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższej niż przed miesiącem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za zwyżką cen w skupie podrożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,31 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3% taniej niż przed miesiącem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Cena zakupu żywca wołowego od początku listopada br. jest w miarę stabilna. W dniach 14–20.11.2022 r. ukształtowała się ona na poziomie 11,06 zł/kg względem 11,05 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był droższy odpowiednio o 1% i 19% niż przed miesiącem i rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu listopada br. ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat zbywano po 21,63 zł/kg, a zatem taniej o 0,13 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku ćwierćtusze były o 8% droższe.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 14–20.11.2022 r. w podmiotach skupujących, monitorowanych przez ZSRIR MRiRW notowano zwyżkę cen większości gatunków żywca drobiowego. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,09 zł/kg, czyli wyższym o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 78% niż rok wcześniej. Gęsi tuczone, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 5% do 17,51 zł/kg. Jednocześnie były one droższe o 7% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,67 zł/kg, czyli drożej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena tego żywca była o 47% wyższa niż w porównywalnym okresie 2021 r. Niewielkiej obniżce uległa cena skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono 6,03 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1–2 gr/kg niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 47,5% wyższy niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu listopada br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 8,38 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 16% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, w stosunku do poprzedniego tygodnia, wzrosła o 4% do 15,65 zł/kg i była o 6% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 33%, a indyków – o 48%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
-
Ceny PMP na zagranicznych rykach
-
Cena niektórych artykułów mlecznych
-
Zagraniczne ceny sera Cheddar
-
Ceny skupu mleka w Polsce
-
Stawki mleka w Polsce, a w UE
-
Gdzie cena mleka wzrosła, gdzie spadła?
-
Unijna cena mleka przekroczyła 50 EUR