BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (17.11.2024)


Dodano: 04.12.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (17.11.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Od początku października br. na rynku krajowym utrzymuje się nieprzerwany spadek cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 11–17 listopada 2024 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 6,26 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 18% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu listopada br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 9,47 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu w skali roku była niższa o 14%.

Ceny zakupu żywca wołowego

Utrzymujący się popyt eksportowy na żywiec wołowy, przy ograniczonej podaży wołowiny w niektórych krajach UE znajduje odzwierciedlenie we wzroście cen bydła rzeźnego zarówno na rynku unijnym, jak i w krajowym skupie.

W dniach 11–17.11.2024 r. średnio w UE za bydło rzeźne klasy R3 płacono 536,59 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 525,86 EUR/100 kg i była niższa o 2% niż średnio w UE oraz niż m.in. w Hiszpanii o 9%, Niemczech o 5% oraz Irlandii o 3%. Mniej niż w Polsce za bydło tej klasy uzyskiwali dostawcy m.in. we Francji o 5% i w Niderlandach o 4%.

W Polsce, w zakładach objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW cena żywca wołowego w drugim tygodniu listopada br. ukształtowała się na poziomie 10,61 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem bydło rzeźne było droższe o 9%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W drugim tygodniu listopada br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,77 zł/kg, a zatem taniej o 0,11 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 2% i 8%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Zakłady drobiarskie w dniach 11–17.11.2024 r. skupowały żywiec indyczy po 7,35 zł/kg, tj. drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,21 zł/kg wobec 5,22 zł/kg tydzień i miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 5,82 zł/kg, czyli więcej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku indyki były droższe o 20%, kurczęta brojlery – o 6%, podczas gdy kaczki brojlery – o 17% tańsze.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W drugim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,01 zł/kg, a tuszki indyków – po 13,77 zł/kg, w obu przypadkach taniej o 5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 13%, a tuszki indyków – o 2%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl