BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.02.2025)


Dodano: 03.03.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.02.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zbytu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym drugi tydzień z rzędu podrożał żywiec wieprzowy. W dniach 10–16.02.2025 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 5,74 zł/kg, a więc drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 2% niż przed miesiącem, ale niższa o 19,5% niż przed rokiem.

Ten sam kierunek zmian cen miał miejsce w Unii Europejskiej. W drugim tygodniu lutego br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 180,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej, ale mniej odpowiednio o 1% i o 13% niż przed miesiącem i rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy płacono 179,57 EUR/100 kg, a zatem o około 1 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE i w Niemczech oraz o 13,50 EUR/100 kg mniej niż w Hiszpanii. Cena żywca w Polsce była wyższa niż m.in. w Niderlandach oraz w Danii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W Polsce, w ślad za zwyżką cen żywca w skupie podrożało mięso. W drugim tygodniu lutego br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 8,60 zł/kg, czyli drożej o 5% niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była zbliżona do otrzymanej przed miesiącem, ale niższa o 17% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 10–16.02.2025 r. cena bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 11,21 zł/kg, tj. niższym o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej. Żywiec wołowy był droższy niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 2% oraz o 14%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 22,63 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze były droższe o 1% niż przed miesiącem oraz o 8,5% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W drugim tygodniu lutego br. na rynku krajowym zwiększyły się ceny zakupu żywca drobiowego. Kurczęta brojlery podrożały w obrębie tygodnia o ponad 1% do 5,29 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. Za indyki dostawcy uzyskiwali 8,30 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 6% i 35% niż przed miesiącem i rokiem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,20 zł/kg i była zbliżona do notowań sprzed tygodnia i miesiąca, ale niższa o 7% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 9,58 zł/kg, tj. drożej o 6% niż tydzień wcześniej i o 21% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 1% do 14,24 zł/kg, ale była niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 16%, a tuszki indyków – o 6%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl